dama prouchva kyde sa po-dobrite ysloviq za kredit

Все повече хора разчитат на потребителски кредит при покупка на нов автомобил или ремонт на дома. Въпреки че всяка банка има различни изисквания, процедурата се случва в няколко прости стъпки и дори на места вече е изцяло дигитализирана. Преди да направите вашата заявка, е важно да сте наясно с процеса по кандидатстване и усвояване на един заем. Затова в следващата статия ще ви разкажем какви са съображенията, които трябва да имате, когато посягате към потребителски кредит.

Проучете офертите и ползвайте кредитен калкулатор

Преди да заявите потребителски кредит, е желателно да проучите пазара и да сравните наличните оферти. Всяка банка предлага различи условия и размер на отпусканата сума. Трябва да предвидите колко точно пари са ви необходими за желаната покупка или проект, както и дали има допълнителни разходи, свързани с тях, които могат да създадат затруднения.

За да се ориентирате по-лесно, имате възможност да ползвате калкулатор, с чиято помощ да изчислите продължителността на кредита и размера на годишния лихвен процент. Добрата новина е, че вече можете да намерите такъв на сайта на самата банка. За пример ще дадем потребителски кредит калкулатор на tbi bank, който ви позволява да изчислите максималния размер на кредита, срока на изплащане и други детайли. По този начин още преди да сте натиснали бутона „Кандидатствай“, ще определите размера на месечната вноска, без да притежавате математически знания или специални квалификации. Нещо повече, вие сами избирате какъв да бъде той на базата на продължителността на договора.

При този и други калкулатори освен посочените по-горе данни, можете да разберете ориентировъчно и годишният процент на разходите (ГПР). За един кредитоискател е изключително важно да знае предварително колко точно се оскъпяват задълженията му. ГПР се изчислява като се съберат всички тежести, свързвани с обслужването на заема, след което сумата се разделя на месеците от годината.

Ползването на кредитен калкулатор за потребителски кредит дава повече яснота на клиентите относно техните бъдещи задължения, което им помага да направят по-осъзнат избор.

Станете клиент на банката, ако още не сте

Когато се спрете на банка за набелязания от вас финансов продукт, е необходимо да станете неин клиент, в случай че вече не сте. Има възможност процесът да се извърши онлайн, без да се налага да посещавате техен офис. Проучете тази опция, ако ви интересува. Изтеглете приложението или влезте на сайта на институцията и следвайте стъпките за регистрация. Най-вероятно ще трябва да изчакате отговор от банката, както и да подпишете някои документи.

Заявете потребителски кредит

Когато вече официално сте клиент на банката, от която искате да вземете потребителски кредит, е време да направите вашата заявка. Влезте в приложението или на сайта на банката, изберете желаната сума и срок на заема. Попълнете всички данни, които се изискват във формуляра, като се уверите, че предоставяте вярна информация. В зависимост от сумата в началото е достатъчно да разполагате с лична карта. Впоследствие може да се наложи да предоставите допълнителни документи по преценка на служителите.

Изчакайте отговор

След като натиснете бутона за пращане, ви остава само да чакате отговор. Банката може да се свърже с вас до няколко минути или до няколко дни. При необходимост времето ще бъде удължено, особено ако се изискват още документи – например такива удостоверяващи дали имате задължения към други финансови институции. Служителите ще направят справка за вас и ще вземат решение на базата на множество фактори. Ако бъдете одобрени, ще получите договор. Имайте предвид, че можете да се откажете от заема във всеки един момент преди подписване на документите.

Вземете парите си

И така, изминали сте всички стъпки. Остава само да получите одобрената сума. Обикновено тя се превежда по банковата ви сметка и можете да започнете да я ползвате веднага. Всяка банка има различни срокове на изплащане, затова се запознайте с условията предварително.

Google+ Comments