тяло на високо ефективен климатик

С наближаването на летните месеци е добре да обърнете малко повече внимание на вашия инверторен климатик. Съвсем скоро ще разчитате на него за разхлаждане на помещенията у дома, а това не е лесна задача за него ако не го поддържате чист. Именно почистването на климатика е една от важните задачи, с които е добре да се заемете по-рано.

А преди да адресирате почистването е най-добре да си осигурите и подходящ инверторен климатик от Klimatici.bg. Там ще откриете изключително разнообразие от най-добрите брандове и климатик за всеки дом и офис.

За ефективното поддържане на инверторния климатик у дома е добре да осигурите и професионална диагностика поне веднъж годишно. Нищо не може да замести експертното обслужване. Колкото до поддържането на климатика в чист вид, това е лесна задача, с която без проблеми може да се справите и сами. В по-долните редове ще откриете как точно да процедирате.

Как да почиствате вътрешното тяло на климатика?

Изключете климатика от контакта

Първото нещо, което трябва да направите при почистване на климатика, е да го изключите захранването. Независимо дали само ще почистите климатика набързо, или пък ще сваляте филтрите му, безопасната експлоатация диктува да го изключите, докато трае почистването.

Отворете предния панел

При някои модели инверторни климатици има специфични начини на отваряне на предния панел на вътрешното тяло. При други това става лесно с превключването на бутон върху самия климатик. Най-добре е да проверите в инструкциите за употреба на климатика как става това за да сте сигурни, че го правите както трябва.

Почистете вътрешността

Някои от най-важните компоненти се намират директно под предния панел на вътрешното тяло. Използвайте четка с мек косъм и почистете вътрешността. Може да използвате и прахосмукачка с подходящ накрайник за целта.

Почистете въздушните филтри

Най-лесно това става, като извадите филтрите от климатика. Те пречистват целия въздушен поток, задържайки фините прахови частици. Затова е важно да ги поддържате чисти. Това може да направите като използвате прахосмукачка, или да ги измиете с малко сапун и хладка вода. Оставете ги да изсъхнат сами напълно преди да ги сложите обратно в климатика.

Почистете предния панел

Използвайте влажна кърпа за да почистите предния панел на вътрешното тяло. Ако го правите достатъчно често, няма да се налага да използвате силни препарати за целта, защото ще го поддържате в добро състояние без голямо наслояване на прах.

високо ефективен климатик

Как да почиствате външното тяло на климатика? 

Подготовка

При почистване на външното тяло трябва да внимавате изключително много. Там се намира важна електроника, затова трябва да знаете как да извършите почиствате без да намокрите тези компоненти. В някои случаи външното тяло може да е монтирано на трудно достъпно място, при което ще е необходимо да се обърнете към професионалисти. Ако имате лесен достъп до външното тяло на вашия инверторен климатик, може да продължите със следващите стъпки.

Премахнете решетката

Свалете болтовете на решетката и я свалете. Използвайте твърда четка за почистване на по-твърдите замърсявания. Минете и с мокра кърпа за да почистите натрупания прах.

Почистване на частите на външното тяло

Топлообменника, вентилатора и кондензната вана са най-важните части, които трябва да почистите. Прочетете инструкциите в наръчника за употреба и поддръжка на вашия климатик за да сте сигурни как става почистването. Използвайте само препарати, които са предназначени за тази цел. Не използвайте твърде много вода.

Поставете обратно решетката

След почистване на климатика се уверете, че сте поставили решетката здраво на мястото й. Завършете почистването, като забършете външната рамка на климатика.

Най-добре е да почиствате климатика си основно извън най-активния сезон. Повечето от почистващите задачи може да извършвате и рутинно, защото не изискват много време. Ако не пренебрегвате почистването на вашия инверторен климатик, той ще ви се отплати с ефективна работа и поддържане на желаната температура по всяко време на годината.

Google+ Comments