скандинавско осветление лампи

Скандинавия е регион в Северна Европа, който през последните години стана доста популярен, заради уникалния и минималистичен стил в интериорния дизайн, който се наложи в домовете по целия свят. Скандинавският стил се отличава със своята простата, изчистени линии и функционалност, а осветлението има ключова роля в създаването на този уютен и хармоничен интериор.

Много скандинавци следват концепцията „hygge“ (хуга), която се отнася до създаването на комфортна и топла среда, в която хората се наслаждават на малките и прости неща. Тази философия оказва значително влияние върху интериорния дизайн, особено върху осветлението в често използвани помещения като дневни, трапезарии и кухни. Когато са монтирани правилно, осветителните тела в скандинавски стил могат да добавят усещане за спокойствие и зашеметяваща естетика към тези пространства.

Но какво точно представлява скандинавският стил на осветление и как може да го включите във вашата трапезария?

Скандинавският стил на осветление се отличава с чисти линии и минимални, изчистени пространства, които запазват усещането за топлина чрез използване на естествени материали и приглушена цветова палитра. Lightluxury предлага широка гама от осветителни тела, които въплъщават тези характеристики, осигурявайки хармонично съчетание на функционалност и естетика. Чрез добавяне на минималистични пендели и висящи лампи във вашата трапезария, можете да създадете открито и приветливо пространство, където да се наслаждавате на времето със семейството и приятелите си.

В lightluxury също така ще откриете и осветителни тела изработени от материали като естествена морска трева, проводници с текстилна оплетка и т. н, които добавят нотка на естествена красота и изтънченост. Както вероятно знаете, скандинавският стил на осветление е силно вдъхновен от природата. Дървото и металът често присъстват в интериора, заедно с нежните естествени нюанси. В кухнята и трапезарията тези природни акценти се използват широко, което позволява на този дизайн да се вписва толкова добре в тези пространства. Комбинацията от текстури, материали и форми създава хармонична и завършена визия, която е едновременно проста и елегантна.

минималистични осветителни тела

Осветлението в кухнята и трапезарията в идеалния случай трябва да включва различни слоеве от осветителни тела за постигане на оптимална ефективност и естетика. Работното осветление, което е от ключово значение за функционалността на пространството, може да бъде осигурено чрез стратегическа комбинация от висящи лампи, полилеи и плафони.

Какви осветителни тела да изберете, за да въплътите скандинавски стил във вашата трапезария?

По-долу ще изброим няколко специфични типа осветителни тела, които може да използвате, ако искате да създадете трапезария, вдъхновена от скандинавски стил.

Пендели и висящи лампи

Висящите осветителни тела лесно се вписват в трапезария в скандинавски стил, стига да изберете подходящия модел. Те са минималистични, могат да бъдат окачени на различни места и създават елегантен, и изчистен вид. Пенделите също така са много практични осветителни тела. Повечето модели имат регулируеми кабели, което ви дава възможност да променяте височината им. Тази функция ги прави подходящи за зоните като кухненски острови или трапезни маси. Много висящи лампи включват димери, които позволяват регулиране на яркостта и създаване на различни настроения или атмосфери.

Ето и няколко съвета как да изберете висящи лампи, които са съвместими със светлата и изчистена атмосфера на скандинавския дизайн.

  • Изберете непретенциозна лампа, която да виси над масата ви за хранене. Пенделите с изчистен дизайн и един, или два светлинни източника ще ви свършат чудесна работа.
  • Заложете на прости форми. Цилиндричните и геометрични фигури са отличен избор.
  • Потърсете модели, изработени от метал, стъкло, дърво или естествена трева, които ще допринесат за естетиката на интериора.
  • За по-гъвкава настройка на осветлението, изберете пендели с възможност за регулиране на височината или ъгъла на светлината.

Полилеи

Полилеите, които обикновено се асоциират с лукс и изтънченост, могат да бъдат приспособени към интериора, добавяйки елегантност в трапезарията ви без излишна претрупаност. При скандинавския дизайн, обаче, акцентът е върху простотата и функционалността. Това означава, че полилеите, които избирате, трябва да съчетават визуална привлекателност с минималистичен подход.

Ето и някои съвети, които могат да ви помогнат да намерите идеалния полилей в скандинавски стил.

  • Изберете полилей със семпъл дизайн, който да не натоварва визуално пространството. Потърсете модели, които имат елегантни, но не натрапчиви детайли, като метални акценти или стъклени елементи.
  • Цветовете е добре да бъдат неутрални и светли, като бяло, сиво, бежово или светло дърво, което съответства на общата цветова палитра на помещението. Матовите покрития също са чудесен вариант.

Плафони

Плафоните са друг тип таванни лампи, които могат да добавят успокояващ елемент към вашата трапезария. Те са особено подходящи за помещения с по-ниски тавани.

Когато избирате плафон в скандинавски стил, обърнете внимание на следните характеристики:

  • Потърсете плоски и дискретни лампи с елегантен дизайн. Най-добрите материали за такива плафони са матово стъкло, което разпространява светлината меко и равномерно, или неутрални материали като бяло или светло сиво, които се вписват в скандинавския цветови спектър. Можете също да изберете плафони с метални елементи в светли тонове или с текстурирани повърхности, които добавят интерес без да са натрапчиви.

Завършете интериора си със стил

Ако искате да добавите модерен щрих към вашата трапезария, скандинавските осветителни тела могат да направят чудеса. За да поддържате скандинавската естетика, изберете осветителни тела, които имат естествен вид, изчистен дизайн и излъчват топла бяла светлина.

Плафоните и висящите лампи са идеални за окачване над масата за хранене или кухненския остров. При избора на висящи лампи за трапезарията или кухнята, заложете на модели с регулируема дължина на окачване и LED светлоизточници.

Таванните осветителни тела трябва да бъдат фини, но изискани и с елегантна форма, която допринася за уютната атмосфера. Добро практическо правило, когато търсите осветителни тела в скандинавски стил, е, да се насочите към такива, които предлагат комбинация от функционалност и семпъл дизайн.

Google+ Comments