osvetitelno tyalo

Без съмнение вашата баня е едно от най-използваните помещения у дома ви. Често пъти се използва за да се освежите и да започнете деня. Поради тази причина е изключително важно да обърнете специално внимание на осветлението. Без адекватно осветление, вашата баня, нито кое да е друго помещение, няма да създава уют и комфорт.

Най-доброто, което може да направите е да си осигурите експертни съвети и осветление за баня Lightluxury. С огромно разнообразие от класически и модерни осветителни тела и професионални съвети лесно ще откриете решенията, които ще направят вашият дом вълшебен.

За да си спестите големи усилия и потенциални грешки при осветяване на банята и на стаите ви, най-добре е да следвате някои от доказано добрите практики при създаване на перфектното осветление. Ето кои са те:

Обърнете внимание на трите основни вида осветление за баня

Общоприето е, че има три големи категории осветление за баня: общо, фокусирано в работните зони и осветление за акцент. Всеки вид от това осветление има място във вашата баня и не бива да подценявате важността му.

  • Основно осветление – този вид осветителни тела се монтират така, че да извършват основната работа в помещението. В зависимост от размера на банята може да има 1 основно осветително тяло, или пък няколко по-малки. Основното осветление играе ролята на заместител на слънчева светлина за бани без прозорци, затова обикновено се монтира на тавана.
  • Осветление за работни зони – със сигурност има зони в банята, където се нуждаете от допълнителна светлина. Например, това може да огледалото и мивката. Този вид осветление приема различни форми, като обикновено вида се определя спрямо мястото и нуждите ви.
  • Осветление за акцент – с този вид осветление се цели да се създаде приятна атмосфера в банята, като основната му функция е не толкова допълнителна светлина, а декоративна. Може да се осветяват определени зони в банята, като например ваната.
mnogo osvetitelni tela

Поставянето на осветителните тела е от особена важност

Освен да определите от какъв вид осветителни тела се нуждаете трябва да обърнете внимание и на разположението им. Основното осветление трябва да предоставя достатъчно светлина в цялото помещение. Ако имате отделена част за душ кабина, вероятно е добра идея да разположите осветително тяло там, особено ако ползвате замъглени стъкла. Внимавайте при съчетаването на няколко различни осветителни тела с различна цел. Идеалният вариант е те да работят заедно в синергия, а не да допринасят за повече сенки в помещението.

Внимавайте с осветлението около огледалото

Множество дейности в банята, които изискват светлина, се извършват около огледалото. Най-често огледалото се разполага над мивката, където не липсват осветление от основните източници в банята. Но със сигурност си заслужава да инвестирате в допълнително осветление около огледалото. Една от потенциалните грешки, които много хора допускат, е да разположат допълнителни светлинни източници до огледалото така, че да създават сенки. Осветявайте и двете страни на огледалото за да си осигурите равно количество светлина върху неговата повърхност и вас, когато застанете отпред. Това може да стане с осветителна лента или лампи с регулиране на светлината.

Използвайте LED ленти

Все повече и повече хора използват LED ленти при осветяване на банята. Най-често този вид осветителни тела се разполагат около огледалото или в нишите на стената. Хубавото на LED лентите е, че са изключително удобни за всяко помещение и пасват на места, където други осветителна тела не могат да бъдат монтирани. Особено полезни са за зони, където иначе биха се създали сенки при осветяване. Добре е лентата да бъде монтирана симетрично около огледалото, за да осигурява равномерна светлина.

Ако използвате тези съвети при избор и монтаж на осветителни тела за банята си ще постигнете изключително добри резултати. Ефективното осветление за баня зависи в голяма степен от използването на доказано добри практики, съчетани със съвременни решения.

Google+ Comments