пари банкноти

В живота постоянно ни се налага да вземаме финансови решения. Понякога, без дори да осъзнаваме, може да направим не особено добър избор или да сключим лоша сделка, като например да купим стока, която е твърде скъпа, да подпишем договор с мобилен оператор при неизгодни условия или пък да изтеглим кредит с твърде висока лихва. Такива грешки често могат да ни костват много повече, отколкото сме предполагали. 

Докато някои от тези сделки обаче са непоправими и ние просто трябва да си понесем последствията, при други може да променим нещата, за да минимизираме загубите си. Ако, да речем, сте взели кредит с твърде висока лихва, може да потърсите възможност за рефинансиране при по-изгодни условия. Един такъв ход може да се окаже доста печеливш и да ви спести немалко пари.

В следващите редове ще разгледаме по-подробно кога е подходящо да се рефинансира малък кредит с висока лихва и как да направим това по най-ефективния начин. Така че продължавайте да четете!

Какво означава рефинансиране на кредит?

Рефинансиране на заем е, когато вие заменяте текущия си дълг с такъв, който е с по-изгодни условия. Когато рефинансирате, вие теглите нов кредит, за да изплатите съществуващото си задължение. Съответно условията на първоначалния заем се заменят с актуализирано споразумение. Това ви дава възможност да промените срока на изплащане, да получите по-ниска лихва и което е най-важно – да намалите общата цена на самия кредит.

Можете ли да рефинансирате бърз кредит?

Да, можете да изтеглите заем за рефинансиране на бърз кредит. Това всъщност може да се окаже доста умно решение и да намали значително общите разходи по първоначалния ви заем.

пари в ръка

Другото, което може да направите, в случай че имате някакво задължение, което не е много изгодно за вас, е просто да изтеглите нов кредит, с който да погасите това задължение. https://www.vivus.bg/ предлага бързи и лесни онлайн кредити, които могат да се използват за всякакви цели. Можете да вземете онлайн заем и с него да изплатите старите дългове или да заемете по-голяма сума, с която да погасите задълженията си и да използвате остатъка за други нужди. Ако досега не сте използвали услугите на Vivus, то тогава ще имате възможност да се възползвате от първи безлихвен кредит, тоест вие ще трябва да върнете точно толкова пари, колкото сте взели. Това може да ви спести немалка сума, особено ако лихвата по старото ви задължение е доста висока.

Кога да рефинансирате бърз кредит?

Бързите заеми все още могат да бъдат скъпа форма на кредитиране. Въпреки че много фирми значително подобриха условията си и намалиха лихвите, някои доставчици продължават да начисляват високи такси и лихви – особено тези, които са по-малко реномирани. Ето защо, когато теглите такъв кредит, е желателно да разучите внимателно наличните опции и да потърсите по-утвърдени и надеждни кредитори.

В някои ситуации обаче, когато ви трябват спешно пари назаем, е много вероятно да вземете прибързано решение и да сключите не особено изгодна сделка. Това, от своя страна, може да доведе до оскъпяване на вашия кредит и затруднения при изплащането му. Ето в такъв случай е добра идея да помислите за рефинансиране на вашия заем.

Получаването на по-ниска и достъпна лихва е една от основните причини хората да прибягват до рефинансиране. В момента повечето реномирани кредитни институции предлагат по-гъвкави и изгодни условия поради засилената конкуренция на пазара.

Друго нещо, заради което може да искате да рефинансирате бърз кредит, е, за да удължите срока на погасяване. Тези заеми и по-специално заемите до заплата обикновено трябва да бъдат изплатени изцяло в рамките на кратък период – от няколко седмици до месец. Това, от една страна, може да е предимство, тъй като реално не ви ангажира да плащате дълг много дълго време. От друга страна обаче, ако не успеете да съберете и върнете сумата, това може да бъде проблем. В такъв случай е по-добре да рефинансирате, вместо да попадате в списъка на „лошите платци“.

Рефинансиране или обединяване на бързи кредити

Не сте сигурни дали да рефинансирате или да обедините вашите задължения? Основната разлика между тези два подхода е в тяхната цел и начин на действие. Кой от тях е по-подходящ за вас ще зависи най-вече от броя на текущите ви задължения.

Рефинансирането, както вече отбелязахме, е замяна на един заем с друг с цел получаване на по-изгодни условия. Следователно то ще е по-подходящото решение, в случай че имате само едно текущо задължение. Ползите от рефинансирането варират, но обикновено по-благоприятният дълг включва по-ниски лихви или текущи такси, което потенциално ви спестява пари.

Обединяването или т. нар. консолидиране представлява комбиниране на множество задължения в един общ заем. Така че ако имате няколко бързи кредита, то обединяването може да бъде по-печелившата за вас стратегия. Това може да намали общите ви разходи от изплащането на множество дългове, както и да улесни управлението им. 

Как става рефинансирането на бърз кредит?

Ако искате да рефинансирате заем, първо прегледайте спецификациите на текущото си споразумение, за да разберете дали това е добра опция за вас. Обърнете внимание на лихвения процент, остатъчната сума за погасяване и срока на кредита. Не забравяйте да проверите дали има неустойка за предсрочно изплащане на текущия ви заем. Рефинансирането може да се обезсмисли, ако тази такса е твърде висока.

След като намерите стойността на текущия си заем, направете малко проучване, за да видите какво могат да ви предложат различните кредитни компании. Повечето от тях имат сайтове, където лесно може да прегледате всичко, което ви интересува, включително лихви, такси, условия и т. н.

Когато намерите най-добрата за вас оферта, може да преминете към самото кандидатстване, което също обикновено става изцяло онлайн. Всичко, което трябва да направите, е да следвате стъпките, предоставени на сайта на избрания от вас кредитор. Целият процес – от подаване на заявлението до получаването на парите – става доста бързо и най-вероятно няма да ви отнеме повече от един час.

Google+ Comments