Болнична храна

За мен храненето е нещо като религия. Мразя да изхвърлям хранителни продукти, ненавиждам разхищението. Обичам вкусните и здравословния ястия и общо взето за мен това е важна част от ежедневието ми.

Много пъти съм се възмущавал от храната в училище и не ми е ясно как в цивилизованите страни се подготвят програми относно храненето при децата, а тук в България е меко казано безобразно. Освен този наболял проблем, скоро ми се случи да се сблъскам и с проблема свъран с болничната храна в детските отделения. Много близък мой човек се наложи да посети болнично заведение заедно с детето си. Престоят им беше около две седмици. Условията в детското отделение бяха меко казано ужасни. Не може току що оперирани дечица да бъдат настанявани в подобни условия. Слава Богу поне лекарите и сестрите са бии изключително любезни и невероятни сециалисти. Когато детенцето е изкарано от операционната познайте какво му дават за вечеря в болничното заведение? Филия с маргарин. Всички знаем за “поlезните” свойства на маргарина нали? Това би трябвало да е най-подходящото ястие за дете, което току що е оперирано, трудно излиза от упойка и го боли. Не отричам, че са им давали и готвено, някакви яхнии с не добре почистен зелен фасул например. Излишно е да казвам, че децата почти не се хранят там, а за майките, няма какво да коментирам. Не мислете, че съм от претенциозните хора и редовно се храня с гурме специалитети. Обичам българските манджи, дори и най-простичките. Според мен трябва да има повече контрол в лечебните и учебните заведения. Това са нашите деца и ние трябва да ги пазим и да им осигурим здравословен начин на живот.

Изискват се съвсем малко усиля, за да успеем да предоставим на децата здравословен начин на живот. Разбирам ги и готвачките (санитарки) с ниски заплати, най-много задължения, ужасни условия на труд, но децата и без това достатъчно страдат.

 

Google+ Comments