Четенето на приказки на децата е изключително полезно по множество причини. То стимулира въображението и креативността на детето, тъй като то само си представя героите и сцените от историята. Това упражнение разширява речника и подобрява езиковите умения, тъй като детето слуша и обработва нова информация и думи. Освен това, много приказки включват морални уроци, които помагат на децата да разберат и усвоят важни житейски стойности.

Четенето също така предлага възможност за качествено прекарване на време между възрастни и деца, като по този начин укрепва тяхната емоционална връзка. Преди сън, четенето на приказки може да действа успокояващо и да помогне на децата да заспят по-лесно. Чрез историите, децата могат да научат как да решават конфликти и да се справят с различни житейски ситуации, като развиват своето критично мислене.

В сравнение, гледането на филмчета е по-пасивен вид забавление и не предлага същите образователни и емоционални ползи като четенето на приказки. Филмите могат да бъдат образователни и забавни, но не включват активното участие на детето в създаването на образи и сценарии, както го прави четенето.

Google+ Comments