Днес ще ви споделя една лична история. В нея съм замесен аз, мои роднини и адвокат на име Янко Янев.

Започвам с това, че семейството ми разполага с една планинска вила. Още преди години баща ми я е строил заедно с неговите родители, братя, братовчеди и т.н. Къщата е далеч от луксозните постройки, които сме свикнали да си представяме, щом чуем думата „вила“. Нашата е на два етажа, с тясно вито стълбище и четири спални общо. На първия етаж се намира кухнята, в която все още се готви на печка с дърва, а на втория етаж има помещение, което използваме като трапезария. Там се храним, когато времето навън е студено или неприятно.

Аз, както и всичките ми роднини ходим на вилата за по ден-два. Повече и да искаш не можеш да останеш, защото баня няма, хладилникът работи със сетни сили, а телевизор никога не е прекрачвал пътя на вилата.

Колкото и да са обикновени условията в планинската ни къща обаче, аз я харесвам. Усещам разликата във въздуха там, радвам се на чистотата, гледката и песента на птиците.

За съжаление обаче последната зима нанесе тежки щети на покрива на вилата ни. При топенето на снега започнаха да се забелязват течове, както и изгнили петна по дървените подпорни дъски.

Ремонтът е належащ и затова инициирах днешните наследници на вилата да се съберем и да решим проблема. Очаквах разговорът ни да протече цивилизовано, но не се получи точно така. Някои от роднините ми не ходят на вилата и затова упорито отказваха за дават пари за ремонт. Разбирам ги, но изтъкнах също така, че когато разполагаш с имот, трябва да полагаш грижи за него. Настоях, че ако нямат намерение да полагат тези грижи, то трябва да преотстъпят съответния имот. В контекста на разговора ни си разменихме някои реплики, които не ми се иска да повтарям, но ще ви споделя крайното решение от т.нар. ни събрание. То беше да прибегнем до услугите на адвокат. Един от роднините ми, днешен софиянец, каза, че знаел за кантората на адвокат Янко Янев, в която работели добри юристи. Щял да се обади, когато се прибере в столицата и да насрочи среща. Тогава сме щели да се разберем за наследствените части, кой какво ще прехвърля и по какъв начин.

Честно казано, ако разполагах с нужната сума, щях да изкупя дяловете на всичките ми роднини. Така поне ще знам, че вилата си е само моя и ремонтът на покрива е единствено моя отговорност. Обичам си роднините, но този тип отношения са ми леко неприятни. Дано преговорите при този адвокат Янко Янев минат гладко и не се излагаме пред чуждите хора.

Ще съм благодарен между другото, ако някой сподели мнението си за кантората на адвокат Янев. Аз не съм имал досег с юристи до сега, а само с нотариуси, затова ще ми е интересно. Пък и ще се чувствам по-подготвен за срещата ни.

Google+ Comments