Да се превърнеш в семеен човек е нещо, което се случва веднъж в живота. Може да стане неочаквано още в началото на 20-те ви години, че дори и преди това. Може да ви дойде времето, когато сте навършили 30, а защо не и 40 години.

Важното е, когато моментът настъпи, да имате смелостта да постъпите правилно и зряло.

И нека уточним, че под „семейни“ нямам предвид да сте женени с деца. Достатъчно е само второто да е налице. Днес е модерно съжителството тип „на семейни начала“ и то не случайно се нарича така. Дали го одобрявам или не, ще си говорим някой друг път.

Сключите ли брак или роди ли ви се дете, време ви е да си намерите собствен дом. Виждам, че много млади хора в днешно време срещат затруднения в тази насока. Или нямат необходимите финанси да си закупят жилището на мечтите си, или правят ремонт отгоре-отгоре на някой стар имот, колкото да стане годен за живеене. Някои се изнасят на квартира, а други решават да останат при родителите си, докато вземат решение.

Моят съвет е да не протакате прекалено. Едно младо семейство трябва да е самостоятелно и да се научи да се издържа само. Поживейте няколко месеца дори година при свекърите или тъстовете, но не прекалявайте. Подобно съжителство никога не води до нещо добро и накрая винаги има изпокарани. Ако ще правите ремонт, направете го колкото можете по-бързо (но не за сметка на неговото качество). Ако ще купувате жилище, търсете активно и не се отказвайте. Ако ще се изнасяте на квартира, ходете на поне два огледа на ден, докато не си харесате.

И най-важното: не се страхувайте.

Животът под наем не е толкова страшен, колкото си мислите. Стандартните договори за наем са за една година, след което можете да напуснете квартирата и (ако искате) да се приберете при мама и татко.

Тегленето на ипотечен кредит, към който прибягват много българи в днешно време, също не е толкова опасен. Ако можете една година да си покривате наема, значи ще се справите и с вноската по него. Вярно е, че ипотекирате имота си, но именно този залог намалява лихвата ви многократно. Това е най-изгодният избор за закупуване на жилище и, моля ви, за собственото ви добро, не теглете потребителски или други видове кредит, ако ще купувате къща или апартамент. Не е рентабилно и ще ви излезе по-скъпо.

Имайте смелостта да свиете собствено гнездо. Струва си.

Google+ Comments