tsvetan_vasilev_ktbМоже и да не сте чували за Мадоф – един от най-големите измамници, живели някога. Благодарние на изградената от него измамна „Понци“ схема, Мадоф успява да причини щети на стойност над 50млрд. долара, а впоследствие бива осъден на 150 години затвор в САЩ.  Защо го сравнявам с българския банкер от Корпоративна търговска банка – Цветан Василев? Ами макар и в по-малък мащаб, който обаче е доста солиден предвид скромния ни БВП, измамите на Василев са много сериозни, и най-вече са успели да минат през пръстите на толкова много хора, които или не са им обърнали внимание, или им е било платено, за да си „затварят очите“. От публикуваното във в. Капитал разследване става ясно, че Василев е отпускал кредити на обща стойност стотици милиони левове на фирми, които не само са приближени до него, но и нямат нает персонал и не подават годишни отчети.

По този начин нашенецът е успял да завлече солидна част от вложителите в банката, чиито пари все едно са били хвърлени на вятъра, защото кредитополучателите не личи по какъвто и да е начин да са ги инвестирали в нещо, за да ги върнат, а ако са спрели плащанията, няма какво толкова да им бъде отнето, че да се възвърне стойността на отпуснатия кредит, дори без лихвата.

Още вчера имаше новини за опашки пред клонове на КТБ, изискващи си спестяванията от там… Силно се надявам, че нямам близки, които да имат каквато и да е сметка в банковата институция на Василев, понеже при тези огромни размери на отпускани кредити ми се струва вероятно банката скоро да спре изплащането на влогове, тъй като може да няма парите в наличност.

Мадоф все още понася своето наказание из някой строго охраняван затвор. А какво ли ще се случи с нашенеца Василев?

Google+ Comments