Сигурно не знаете, че над 60% от хората изобщо не закусват.  Предпочитат кафе или чай преди да се захванат с дневните си задължения. Някои вярват, че по този начин ще се придържат към по-здравословен начин на живот, други се тревожат за килограмите си, а масово работещите смятат, че само чаша топла напитка ще им действа по-ободряващо от хапването, което определено би ги приспало отново.

brk-manor-golden-pondВсъщност закуската е най-важното хранене за деня. Знам, че го знаете, но знаете ли защо? Не случайно лекари от цял свят отбелязват, че тя трябва да е възможно най-разнообразна и питателна. А замисляли ли сте се, че по стандарт всеки хотел, които предлагат в пакет нощувка с едно хапване включва именно закуската. Защо децата в училище имат голямо междучасие след втория час, когато са първа смяна? Защо англичаните имат точно “английска закуска”,  а не английски обяд, например, и т.н. и т.н.

Това е така, тъй като добре “зареденият” организъм функционира по-добре и е най-ползотворен, когато сте хапнали сутринта. Стомахът се събужда, мозъкът се освежава, кръвта се раздвижва. Усещането е за пълноценност. По обед е препоръчително по-малко количество храна, защото измореният организъм при добро хапване изтегля кръвта от мозъка и я пренасочва към стомаха. Следобеда имате чувството, че не можете да държите очите си отворени и рязко спада работоспособността ви. Вечерта е препоръчително леко ястие и то преди 6 часа. Късното хранене не е никак здравословно, тъй като организмът през нощта забавя функциите си и действа на “по-бавни обороти”, да го кажем. Има риск да ви стане лошо, да не спите добре, но и да напълнеете.

Сутринта напротив. Няма шанс след като закусите да ви се доспи отново, защото хранейки се вие де факто се “разсънвате”. А хората, които се подлагат на диети трябва добре да знаят, че ако се хранят по-обилно веднъж дневно, то това трябва да се случва именно на закуска, тъй като след това ежедневните ви дейности горят калориите на тялото и каквото и да сте хапнали то просто се използва от организма.

Така че не пропускайте закуската. Тя е важна. Аз гледам моето семейство никога да не излиза гладно от дома.

Google+ Comments