Намирали ли сте детето си разстроено, защото няма приятели? Това е една твърде деликатна ситуация, трудна не само за детето, но и за родителя. Проблемът е от по-дълбоко естество и няма конкретно решение. Не е като да му помогнете да си напише домашното. По-скоро става дума за липса на самоувереност.

Нещата трябва да се проконтролират още от самото начало, затова е важно социализирането да започне от ранна детска възраст. Обикновено децата започват да създават приятелства към 4-5 години. Ако забелязвате, че детето ви има трудности в комуникацията, има какво да направите, за да му съдействате. Но знайте, че създаването на приятелства не е нещо, което може да стане насила. Детето трябва да се чувства достатъчно комфортно, че да направи първата крачка.

Какво може да направите в случая? Бъдете сред хора колкото се може повече – така детето ви ще развива социалните си умения. Общувайте си с другите майки с деца в парка. Наблюдавайте поведението на детето си сред връстници – дали иска да си играе само или сред останалите. Подтиквайте го да общува с другите деца. Ако имате семейни приятели с деца на близка възраст, ги канете на гости или излизайте заедно. Сами разбирате, че ако детето си стои вкъщи по цял ден, няма как да придобие комуникативните умения, нужни му за по-нататък в живота.

Като един отговорен родител трябва да сте винаги готов да давате подкрепа на детето си, когато се нуждае от такава. Намирането на добри приятели е трудно дори и за възрастните. И понеже децата се научават на всичко от вас, бъдете модел за подражание и им показвайте с действията си какви трябва да бъдат добрите приятели.

Google+ Comments