501240bb50ac03a588c6cb75821b7669Когато става дума за семейния бюджет, понякога ситуацията е много деликатна. Проблемите с парите могат да се окажат причина за различни недоразумения, дрязги и дори спорове.

Нормално е, когато сте семейство да изготвяте месечния си бюджет заедно (без децата, разбира се) и отговорностите да падат върху двама ви. Не може само единият от вас да поема отговорността. Съвсем нормално е също така да има моменти, в които единият от вас да има повече проблеми отколкото другият. Дори не е нужно да са лично негови. Съвсем нормално е например да помагате на родителите си, когато е нужно и са изпаднали в затруднение. Подобни действия се отразяват на бюджета ви, защото са непредвидими, но необходими. Затова отделяйте им време и внимание, доколкото е възможно.

Финансовата тема винаги е деликатна и ви препоръчвам да внимавате, когато я засягате. Нужна е прозрачност и пресмятане на приходите и разходите. Има моменти в годината, които са “по-скъпи” от други и те трябва да се знаят, за да не изненадат вас и бюджета ви изведнъж, да го превърнат от стабилен в нестабилен. Например отоплението през зимата, с което много скоро ще ни се наложи да се сблъскаме.

Финансовите проблеми са от онзи тип недоразумения, които могат да ви излязат “през носа”, така че бъдете нащрек. Ако трябва, лишавайте се от време на време от това или онова, но бъдете честни един с друг и не крийте нищо. Премълчаването на каквато и да е информация на финансова тема, може да се окаже бомба със закъснител. По-добре малка кавга сега, отколкото голяма караница после!

Google+ Comments