Имам навика да чета в интернет за интересни и далечни туристически дестинации, дори да знам, че няма как да ги посетя всичките. Ето, преди малко попаднах на един остров в Карибско море, който се оказа под юрисдикцията на Холандия. Това е остров Бонейр. Ето къде ходели холандците на море, а аз се бях притеснила, че времето при тях не позволява да се пекат през лятото. Как са се уредили с такъв остров и ние защо нямаме 😉

bonaire

Бонейр е разположен близо до северните брегове на Венецуела, а местните наброяват към 17 хиляди на територия от 294 квадратни километра. Националният морски парк на Бонейр е известен с това, че полага големи усилия за защита на морския свят там. Затова и водите около острова се поддържат чисти. Гмуркането е разрешено, но предварително трябва да се мине през инструктаж как това да стане, без да се навреди на кораловите рифове и животните, които ги обитават. Водата е кристално прозрачна и през цялата година е с приятна топла температура.

Друга предпочитана морска атракция на Бонейр е уиндсърфингът. Вятърът там благоприятства този вид забавление. Карането на колело на острова също е популярно – има си маркирани пътеки, където това може да се прави. Обикаляйки с колелото, може да видите розови фламинга край езерото Gotomeer и множество други видове птици.

На мен всичко това ми звучи безкрайно примамливо, най-вече частта с топлата и чиста морска вода. Харесва ми и че хората си поддържат това райско кътче. Приходите от туристите се влагат, където трябва, за да им е хубаво на всички, в това число и на флората, и фауната на острова.

Google+ Comments