В много култури се вярва, че ако нещо не върви, то проблемът може би идва от неправилната подредба на мебелите в дома ни. Поради тази причина фън шуй разглежда жилището като жив организъм, който трябва да бъде в хармония с човек. Китайското учение не е за пренебрегване, защото разнообразява интериора на дома, като внася положителна енергия във всяка стая.

Например спалнята е сакралното пространство, където прекарваме една трета от живота си. В тази стая искаме да се отпуснем и да си създадем тиха и спокойна среда, в която да се чувстваме защитени и щастливи. Според специалистите по фън шуй хармонията и балансът в спалнята са лесно постижими само чрез няколко стъпки.

Акцент в помещението за сън е леглото. То трябва да бъде разположено възможно най-далече от вратата на стаята и долната му част да не сочи към нея. Хубаво е леглото да не бъде под прозорец, тъй като китайците смятат, че естествената енергия Чи ще се разсее и ще се събуждаме уморени.

Също така леглото не бива да бъде поставяно под открити греди. Вярва се, че това е предпоставка за здравословни проблеми. Ако пространството не позволява местене, вариант е гредите да бъдат боядисани или декорирани с плат.

Освен над леглото, важно е какво има и под него. Пространството трябва да е свободно, за да осигури безпроблемна циркулация на Чи енергията.

Без значение дали сме обвързани или не, леглото не трябва да бъде позиционирано плътно до стената. Между страните му трябва да има достатъчно разстояние, което да позволява минаването на двама души. Това внася хармония в отношенията с партньора или е заявка, че очакваме в живота си нов човек.

В тази връзка, един от законите на фън шуй определя огледалото в спалнята за табу. Вярва се, че това е магически предмет, който задържа и отразява лошите енергии и така може да навреди на връзката с партньора.

Освен за подредбата на мебели, фън шуй обръща внимание и на други детайли като цветовете на интериора. Счита се, че подходящите успокояващи цветове са от голямо значение за цялостното въздействие и на помещението, и на съня. Препоръчват се топли, телесни и земни нюанси. Например мед, крем, праскова, шоколад и корал създават приканваща към почивка атмосфера. Меките натурални цветове пък придават на помещението тиха и спокойна енергия.

Google+ Comments