Великден под карантина! Звучи страшно, нали? Тази година ще посрещнем най-светлия християнски празник в изолация. Много хора не го приемат за правилно и не желаят да се съобразяват с мерките за безопасност. В нашето семейство обаче, на първо място е здравето и това не ни прави по-малко християни. От малки възпитавахме децата си, че Великден е усещане, вяра в сърцето, благодарност и чисти помисли за надежда и добро бъдеще.

Великден е специален празник и затова тази година със семейството ми заложихме на една по-различна декорация. Събрахме различни съвети и идеи, които да приложим. Споделям ги с вас, защото са лесни и бързи за изпълнение, а също и много красиви.

Започваме с един от най-важните символи на празника – яйцата. Първото винаги се боядисва в червено, но с останалите можете да развихрите фантазията си. Ние се спряхме на две по-нетрадиционни техники – с дантела и с вратовръзка. Взимаме парче дантела, в което да увием яйцето и го потапяме в избран от нас цвят. Така десенът няма да се отпечата върху черупката, а оцветените фрагменти ще придобият причудливи форми. Методът с вратовръзката също е интересен. Тук увиваме сурови яйца в нея, стягаме ги хубаво и ги пускаме да се варят във вода с малко оцет. По този начин шарките и цветовете от вратовръзката се прехвърлят върху черупката.

Великденският заек също е свързан с много поверия за нов живот и плодородие и е част от празника. Освен традиционните фигурки, които подреждаме по масата, тази година решихме да направя цветни гирлянди, с които да украсим прозорците. Идеята е да се изрежат зайчета от хартия, които да се нанижат на конец и закачат на подходящо място. Друга идея е да поставим яйцето в поставка и да увием около него салфетка, нагъната по дължина. Завързваме я с панделка и оформяме ушите.

Вниманието ни грабнаха и чаши-свещници. Гениално и семпло. Ето как става: в малко изкуствена трева се подреждат 2 до 3 яйца и се захлупват с широки чаши за вино или ликьор. Отгоре, в случая на дъното на столчетата, се подреждат малките чаени свещи, които са в тон с празника.

Като завършек смятаме да подредя по трапезата свежи клонки и цветя. За да не прекалявам с цветовете и да се получа стилна украса, си изградихме предварителна концепция. Съветвам ви и вие да го направите. Заслужава си – за нас и за семействата ни.

Google+ Comments