Пандемията дойде неочаквано и преобърна живота на всички ни. Никой не е очаквал подобен сценарий, сякаш писан от Стивън Кинг, но фактите са си факти. Вече няколко дни сме затворени по домовете си. Разбираме, че социалната изолация е сред основните превенции срещу коронавирус и трябва да пазим себе си и близките си. Въпреки негативите, моментът ни даде повод да прекараме време със семейството си, да пречистим мислите, душата, а защо не и дома си.

Навсякъде се говори за превантивните мерки, които трябва да спазваме, и лична хигиена, която трябва да поддържаме. Замислих се колко актуален е в момента изразът “домът е нашата крепост и трябва да се грижим за неговата защита”. И ако тялото ни се нуждае от детоксикация, защо да не направим същото и с нашето жилище, за да си осигурим здравословна среда.

Също като в организма, така и в дома ни се бяха натрупали вредни и ненужни неща. Според изследвания на различни психолози претрупаните с вещи помещения влияят негативно върху емоционалното състояние на човек. Затова започнахме от тяхното разчистване. Първо се разделихме с всички стари вестници и списания, които събираха прах и заемаха място. В коша за боклук се озоваха и потенциалните източници на патогени като празни пластмасови бутилки и кутии. Освободихме се и от старите непотребни вещи.

Следващата стъпка беше да почистим обстойно тапицерията на мебелите, след което и подовите настилки. Използвахме професионални препарати за целта, макар че почистването със сапунена вода също има благоприятен ефект.
Повече внимание отделихме на кухнята, където извадихме всичко от шкафовете, избърсахме и подсушихме. С препарат почистихме и дребните детайли, за които все не оставаше време – дръжки на чекмеджета и ключове за осветление.

Дойде ред за фурната, микровълновата, тостера, които си плачеха за сериозно освежаване. От хладилника извадихме всички продукти и обстойно дезинфекцирахме всяко отделение, за да намалим риска от заразяване с патогени.

Тъй като най-после жилището ни беше по-просторно от обичайното, решихме да декорирам със зелени растения. Така създадохме разнообразна атмосфера и уют. Накрая, но не и по-важност, проветрихме апартамента, за да сме сигурни, че въздухът е свеж и приятен.

Разбира се, не свършихме всичко за един ден, но сега, когато домът ни е по-чист, на всички ни е по-уютно и с удоволствие прекарваме времето си заедно в него.

Google+ Comments