В началото на годината решихме, че е време да освежим интериорния дизайн в апартамента си. Взехме решението трудно, тъй като за нас всичко, което се намираше в дома ни, имаше сантиментална стойност и ни създаваше уютна атмосфера. За съжаление, с годините мебелите ни изглеждаха все по-вехти и остарели.

Дълго време разглеждахме новите тенденции в интериора и аксесоарите за дома, но все не разпознавахме точните за нас. Един ден споделих с моя колежка за тези терзания и тя ме посъветва да потърся в интернет информация за декупаж. Не знаех за какво говори, защото за първи път чувах тази дума. Тя ми обясни, че това е винтидж изкуство, чрез което можем да запазим старите си мебели, като ги освежим с апликации.

Не ми се стори толкова вдъхновяващо, но след като се прибрах, от чисто любопитство, потърсих какво представлява декупажът. Той е възникнал като изкуство във Франция през 17-18 век, а терминът се превежда като „изрязвам“. Неговите корени водят началото си от древен Китай, където по-бедните семейства изрязвали цветна хартия, с която облепвали домовете и предметите си, за да им придадат по-благоприятен вид.

При декупаж можем да развихрим въображението си и да изрежем мотиви от различни материали. Най-разпространените са хартия, плат, кожа и дърво. Практически декупажът е приложим върху всякакви повърхности – дърво, плат, метал, а от известно време навлиза и при декорацията на нокти.

Стана ми ясно, че обновяването с декупаж е надеждата за нов живот на старите ни мебели. Длъжни бяхме да пробваме, затова изчетохме много материали за самата техника и какво ще ни бъде необходимо. Първо избрахме изображенията, които сметнахме, че ще подхождат на мебелите и стила на дома ни. Опциите бяха многобройни, но заложихме на класическите материали – салфетки и тапети, от които изрязахме определени фрагменти. Заредихме се с лепило Ц200, макар че по-късно видях, че има и специални лепила за декупаж. Взехме също акрилен лак, четки и обикновена гъба.

Започнахме преобразяването първо на стария скрин. Подготвихме повърхността му като я изчистихме и леко грундирахме с акрилен лак. С лепилото намазахме гърба на картинката и мястото, където искахме да бъде, след което я поставихме и с помощта на гъбата изравнихме неравностите. Попихме излишното лепило и оставихме да изсъхне напълно, а след това покрихме отгоре с акрилен лак. Крайният резултат ни очарова.

С техниката декупаж буквално ремонтирахме и запазихме старите си мебели. Едновременно си спестихме много разходи и се забавлявахме.

Google+ Comments