Понякога просто няма на кого да оставим домашните си любимци. Особено кучетата са отговорност, която е доста трудно да прехвърлим на друг човек, било то роднина или приятел. В нашето семейство се сблъскахме с този проблем точно преди екскурзия в чужбина и ни се наложи доста подробно да проучим как можем да вземем нашият космат приятел на пътешествието ни. Сега ще споделим накратко какво научихме, като горещо ви съветваме да се подготвите за такова начинание месеци предварително – не е нещо, което може да се направи в последния момент.

Проучете местните закони

На първо място, трябва да се запознаете с разпоредбите в страната, в която отивате. По принцип ще ви трябва поне сертификат вашия ветеринарен лекар, че кучето е в добро здраве. Имате нужда и от сертификат за ваксинация против бяс. Кучето ви също се нуждае от микрочип. В допълнение към тези формалности може да има и други, които трябва да бъдат подготвени седмици предварително, в зависимост от това къде ще пътувате – направете проучване на законите в конкретната страна.

Информирайте авиокомпанията

Правилата, приложими за домашни любимци, могат да варират в различните компании. Някои от тях допускат не повече от 2 кучета на полет. Ето защо е важно да се консултирате с авиокомпанията, преди да резервирате полета си. За предпочитане е да се свържете директно с тях, за да разберете за формалностите и цената на билета. Имайте предвид, че някои авиокомпании отказват да превозват домашни любимци в определени периоди на годината. Важно е да знаете, че куче с тегло под 5 кг може да пътува в кабината.

Какво трябва да подготвите, когато вземете кучето си на екскурзия?

За да пътува куче или друг домашен любимец в самолет, той се нуждае от щайга, адаптирана към неговия размер. Ако пътува в кабината, му трябва чанта, която отговаря на стандартите на IATA. За комфорта на кучето и за да не смущава други пътници, също са необходими каишка, купа с храна и купа с вода. Ветеринарният лекар може да му предпише хапчета за сън и успокоителни. Не давайте легарствата на кучето преди да пристигнете на летището – за по-сигурно, попитайте ветеринаря колко време отнема да започне ефектът от тях и колко време трае.

Уверете се, че хотелът ви позволява престоя на кучета

Тази точка говори сама за себе си – резервирайте стаи в хотел, който изрично разрешава престоя на домашни любимци. Ако кучето ви е по-голямо, свържете се с хотела и попитайте дали това представлява проблем.

Това е засега от нас. Надявам се да сме ви били полезни.

Пътували ли сте зад граница с куче? Какви предизвикателства срещнахте?

Google+ Comments