В ежедневието ни големите международни компании, които оперират на територията на България, сякаш са единствените, които фигурират в съзнанието ни (в редките случаи, в които ни се случва да мислим за брандове). Но рядко се сещаме за малките семейни бизнеси, които правят българския пазар наистина специален. Именно малките работилници, семейни хотели и арт проекти, стартирани от хора със страхотни идеи и страстта да ги реализират, са тези, които придават цвят и настроение на общността.
Днес ще ви разкажа за някои наистина интересни бизнеси от цяла България, които се отличават с иновативност, амбиция и искрено влечение към дейността си. Много от тези фирми са започнали от нищото и са получили подкрепа от Българската банка за развитие – банката, която подкрепя и развива малкия и средния бизнес в България още от основаването си през 1999 г. Групата на ББР предлага пълен набор от финансови услуги за всяка нужда на МСП сектора, а назначаването на Стоян Мавродиев за главен изпълнителен директор в края на 2017 г. отбеляза значителен ръст на печалбите на банката и оттам на кредитната им дейност. Повече за г-н Мавродиев и ББР може да прочетете на Money.bg.
Кои са свежите и иновативни идеи, които днес насищат социоикономическия пейзаж на България?
Един такъв пример е софийският ресторант „Космос“ – нестандартно и изключително популярно заведение, известно с интересните си ястия, които съчетават българската кухня със световните тенденции. Интериорът и атмосферата са също толкова важна част от атракцията, колкото храната. Но нещата не винаги са вървели толкова гладко – в началото липсват необходимите средства за успешно стартиране на дейността. В крайна сметка подкрепа получават от Микрофинансираща институция ДЖОБС – дъщерно дружество на Българска банка за развитие, което предлага кредитни услуги на малки, средни и стартиращи предприятия. Изгодният кредит му позволява да завърши проекта си и ресторант „Космос“ отваря врати. Днес жителите и посетителите на София се радват на едно наистина уникално преживяване, което обхваща всички сетива.
Благодарение на братята Жоро и Павел Панови, по българските земи вече расте шафран. Условията в България са подходящи за отглеждане на растението, но то традиционни не се култивира в рамките на страната. Виждайки потенциала във внасянето на нов продукт, както и на неизползваните плодородни земи на територията на България, братята закупуват шафранови грудки и ги засаждат заедно с други овощни растения. Купуват и пчелни кошери. За осигуряването на оборудване и апаратура се обръщат към МФИ „Джобс“. Днес шафранът им се продава за 25 лв. Смятат да съчетаят някои от дейностите си и да започнат да произвеждат шафранов мед.
Друга подобна история е тази на „Кохоферм“ – производител на тихоокоеанска сьомга на 45 км от София. Колкото и налудничаво да звучи, фермата съществува от 2016 г. и е първата по рода си в Европа. Кохо сьомгата се различава от атлантическата сьомга по по-високото съдържание на омега-3 мастни киселини и други полезни вещества. За да осъществи проекта си, „Кохоферм“ кандидатства за субсидия от оперативна програма „Рибарство”. Това се явява сериозен препъни-камък за компанията – субсидията се бави 2 години, а фермата вече има платен аванс за използването на технологиите на американска фирма, както и подписан договор. Българска банка за развитие вижда потенциала на проекта и е единствената банка, която се съгласява да го финансира без допълнителна гаранция.
Групата на Българската банка за развитие е помогнала на хиляди малки и средни бизнеси през годините. В началото на мандата си Стоян Мавродиев си постави за цел да развие и модернизира банката. Само през първите две години това доведе до основаването на три нови дъщерни предприятия, които допълнително разширяват разнообразието от финансови услуги, от които могат да се възползват малките и средните бизнеси в България – не само стартиращите, а и тези във фаза за развитие. Подкрепата на българския предприемачески дух е неизменна част от по-широката мисия на ББР – да подпомага социалния и икономически прогрес на България. А не са ли именно малките и средните бизнеси гръбнакът на икономиката?

Google+ Comments