o-FAMILY-DINNER-facebookДнес ще си говорим за храна, защото именно хранителните навици на вашето семейство са нещо, на което задължително трябва да обръщате внимание в ежедневието си.

Трудно е да си работещ човек и да се храниш правилно, но при добро желание винаги можете да намерите начин. За себе си е лесно и въпрос на вътрешна мотивация да решим и да се храните правилно и здравословно. Трудното идва, когато се опитаме да убедим половинката или детето си, че също трябва да обръща внимание на това какво яде. Що се отнася до детето ви, препоръчвам ви да проучите заведенията и местата, от които може да се похапва около училището на детето ви. Повечето ученици разчитат на закуски, сандвичи, пици дюнери и друг вид бърза храна, която не е с много добра хранителна стойност. Това не е особено здравословно, но лесно се превръща в навик, който освен всичко е и трудно изкореним. Няма как да го контролирате освен да карате детето ви да си носи хапване в училище, което, ако то не желае, не го насилвайте.

По-добре е, ако сте решили да променяте хранителните навици на вашето семейство, да го правите бавно и постепенно. Гответе у дома хубава, домашно и здравословна храна. Когато останалите членове на семейството ви разберат, че тази храна им харесва повече от бързата, сами ще започнат да я търсят. Не се втурвайте веднага на екстравагантната вечеря, а по-скоро започнете с нещо по-приемливо. Започнете да варите и печете картофите вместо да ги пържете. Спрете да ги комбинирате с месо. Гответе повече риба и я сервирайте със салата. Заместете олиото със зехтин. Постепенно започнете да правите повече салати и намалявайте пърженото и панировката. Гответе в тиган с керамично или друг вид незалепващо покритие, за да е храната по-нискокалорична. Задушавайте зеленчуците и ги сервирайте като гарнитура. Приготвяйте повече супи. Печете сладки у дома, а не купувайте само готови.

Начини има, стига да сте изобретателни и да имате желание да постигнете промяна.

Google+ Comments