Навярно искате като порасне детето ви да бъде не само разумен, но и креативен човек. То може да има определени дарби, които обаче да останат скрити, ако не се развият. Знайте, че креативността е нещо, което може да се научи. За тази цел трябва да се насърчава тяхното естествено любопитство и приключенския им дух. С колкото повече неща, които са им интересни, се занимават, толкова повече идеи ще им идват на ум. Вие също може да изиграете важна роля в проявата на техния креативизъм.

16-boy-playing-puzzle-pieces

 

Вярвайте в способностите на детето си и го окуражавайте, за да може да се чувства достатъчно уверено в себе си и в това, на което е способно. Насърчавайте да рисува, да лепи, да оцветява, да сглобява конструктор, да твори по всякакъв възможен начин. Важно е да оцените творението му гласно – с похвала. Така то ще иска да твори още.

Четете му приказки от цял свят – така ще му помогнете да развие въображението си. Четенето на детски книжки може да превърнете във вашата малка традиция преди лягане. Историите ще стимулират малкото му мозъче и детето ви ще сънува ярки сънища. След време го насърчете само да измисли приказка – може да останете приятно изненадани от чутото.

Нареждайте детски пъзели заедно като в началото избирате по-леснички, а след това все по-трудни и по-трудни. Така чрез игра стимулирате въображението на детето и способността му да вижда цялостната картинка мислено при търсене на поредното парченце. Не забравяйте да му кажете едно шумно и насърчително “браво”, когато свърши.

Помнете, че креативността се крие във всяко дете и ако вие му помогнете тя да излезе наяве сега, тя със сигурност ще му е от полза, когато порасне.

Google+ Comments