Балканският полуостров е един особен район. Имаме си и по-особена народопсихология, но това си го знаем. Но пък районът може да се похвали със завидно кулинарно разнообразие – колкото и подобни, толкова и различни са традициите ни в това отношение. Има обаче една ясно открояваща се тенденция – колкото по на изток се движите, толкова повече усещате влиянието на Ориента. Балканите са нещо като порта между Изтока и Запада и в кулинарно отношение, и в културно.

9-ZGANCIХърватската кухня е наследила по нещичко от славяните, австрийците, турците и унгарците. Там често се ползва свинска мас за готвене, червен и черен пипер, както и чесън. Имат едно типично ястие на име zganci, което представлява царевична каша. Приготвя се много лесно и бързо, само за 15 мин., с царевично брашно, сол, вода и олио. Имат и нещо, наречено ustipci, което всъщност е десерт, които наподобява поничка, само дето е под формата на малки топки. През зимата на почит там е cvarci – хрупкаво свинско месо, минало през термична обработка, за да се отстрани мазнината му.

Гръцката кухня донякъде споделя традициите на турската и италианската. Типичното там са маслините, зехтинът  и сиренето. Сигурно сте чували за гръцките “дюнери” или по-точно гироси. При тях специфичното е сосът дзадзики, който наподобява млечна салата с чесън. Гръцката мусака пък се прави от патладжани вместо картофи.

В България също малко или много сме повлияни от турската кухня. Казвайки това обаче, нека отбележим, че свинското е месото, без което не можем, особено на пържолки. Имаме си таратор, шопска салата и сърмички. Падаме си по най-различни неща стига да имат манджеста консистенция. И ние сме си един типичен представител на Балканите, не само по кулинарен признак 😉

Google+ Comments