herbsНародна медицина, билколечение, бабините рецепти… може да ги наричаме както си искаме, но резултатът като че ли е един и същ винаги. Става дума за билки, лекарства, които се приготвят в домашни условия и различни начини да подобрим здравето си без да прибягваме до лекарствата в аптеката.

Всеки от нас е прибягвал до тези “тайни” в някаква част от живота си. Освен това всеки човек би трябвало да е стигнал до заключението какво се отразява добре на него и какво не. Достатъчно е да се вслушваме в телата си от време на време и да осъзнаваме сигналите, които получаваме. Жена ми например знае, че чаша чай от лайка вечер преди лягане я отпуска достатъчно бързо, за да заспи спокойно до няколко минути. Чела е също така това и онова за билката бял равнец и колко е полезна тя за онези “женски” проблем, затова си прави отвари от време на време. Аз пък знам, че заболи ли ме гърлото, веднага е нужно да прибягна до буркана с мед и билковите чайове. Ако хапна и няколко скилидки с чесън, то туширам вируса още в зародиш и си спестявам достатъчно проблеми. Знам и как ми се отразява зеленият чай, но няма да го коментирал точно сега.

Истината е, че в нашето семейство прибягваме до народната медицина от време на време. Уважаваме подправките и нито едно от ястията вкъщи не се приготвя без да е подправено. Жена ми използва най-вече пресни “треви”, като си ги нарязва и ги прибира във фризера, за да не изсъхват. Ако я попитате за босилека например, може да ви изреди някои от основните му полезни качества и да ви каже с кои храни се комбинира най-добре (супи и ястия с домати между другото), както и за какво е полезен.

Не мислете обаче, че се доверяваме само на народната медицина. Ако тя не помогне, непременно се консултираме с лекар. Има проблеми, с които човек е способен да се лекува сам или да изчака тялото му да се пребори само. Има и такива обаче, които е по-добре да оставим на специалистите. И между другото не е за предпочитане да се доверявате на всичко, което се изписва из форумите и сайтовете в Интернет по повод билките и домашните рецепти. Разчитайте на себе си или изпитаните съвети на близките ви. Ако нямате личен пример, на който да се обосновете, по-добре не правете нищо своеволно. В крайна сметка всички сме различни и това, което е полезно за едни, може да се окаже противопоказно за вас.

Google+ Comments