Всеки празник е ценен, защото създава традиции и изгражда още по-здрави и добри отношения между членовете в семейството. Точно затова днес в блога си обръщам внимание на един от най-цветните и полетни дни – Цветница. Какво може да направите, за да превърнете празника в още по-забавен и сплотен – споделям ви в следващите редове.

Няма да влизам в подробности за същността на деня. Всички знаем за върбовите клонки, които се поставят на входа и че предпазват от зли сили. Също и че Цветница символизира прераждането на природата и младостта – на духа и тялото. Но освен спазване на всички тези обичаи със семейството, може да си създадете и няколко свои.

Ние например обичаме да подготвяме празнична трапеза, която да е много специална. Първо правим декорациите. Имаме специална флорална покривка. Залагаме на цветни салфетки, подготвяме и ваза с любими пролетни цветя, а между тях също слагаме клонките от върба. Подреждаме посудата така, че да са спазени всички етикети, за да усетим специалността на деня.

След това заедно с децата изработваме хартиени цветя, които закачаме навсякъде около нас и ги оставяме чак до след Великден. Може да намерите много клипчета как точно се случва хартиената магия. После подготвяме ястията, като задължително аз правя традиционна обредна погача, наречена „кукла“.

Следва и подготовката на салатите и мезетата, които нареждаме под формата на цветя. Те се получават изключително лесно, като се редуват форми и текстури. Аз следвам максимата, че колкото по-цветно, толкова по-добре. А за разкош добавям и истински цветя в чиниите, като, разбира се, те също са ядливи.

Накрая пеем песни, мъниците казват стихотворения или пък си измислят нещо и всички сядаме да похапнем. Сред такава цветна обстановка определено апетитът идва, а с него и настроението. Надявам се, че успях да ви зарадвам с тези наши традиции. Ще се радвам да споделите и вашите.

Google+ Comments