Да станеш родител е може би една от най-големите промени и трансформации за човек. Колкото и да е вълнуващо и чакано, винаги е малко плашещо, защото не знаеш какво да очакваш. А това усещане е същото с всяко следващо дете.

Точно за подготовката да бъдеш родител ще си говорим днес.

Ако питате вашите родители какво са правили, то те ще ви кажат, че са прочели някоя книга или че като е дошло време, са се позовавали на опита на майки и баби. Е, в 21 век информацията е много повече и достъп до подобни знания може да има всеки. Но по форуми и групи има толкова лъжливи и плашещи данни, че по-добре да не ги четеш.

За достоверни факти, доброволци и болници са създали така наречените училища за родители. В повечето случаи те са безплатни и обхващат теми от първите месеци на бременността, през периода на промени, преродило поведение, раждане и първи месеци на новороденото. Темите дори са свързани с кърмене и с присъствие на бащата на раждането, както и промяна във взаимоотношенията със семейството след това.

Аз самата бих се включила в подобен курс, ако реша да имам трето дете. Колкото и да знам, винаги може и още. А най-хубавото е, че ще се запозная и с други бъдещи майки, с които да споделим преживяването.

За ваше улеснение направих списък с няколко полезни странички:
Училище за родители „Селена“
Училище за родители “МА-МА”
Ася Демирева – консултант по кърмене/ Assya Demireva
Училище за бременни и родители “Мама знае най-добре”

Google+ Comments