С това заглавие-призив искам да насоча вниманието ви не само в приготвянето на деликатеси за вашите мъници, но и даването им на полезен опит. Колкото повече могат и знаят децата ви, толкова по-подготвени ще са за живота. А храната несъмнено е важен аспект от съществуването, здравето и насладата.

Може би трябва да започна с констатацията, че кулинарните навици се изграждат още в детските години. Колкото е по-малко детето, толкова по-лесно е да привлечете вниманието му и да го запалите по това да има пряко участие в създаването на храната си. Не че не може и като големи, но нека бъдем максималисти.

Споделяме ви няколко идеи за съвместни занимания в кухнята, а вие може да ги тествате у дома.

Декорация
Едно от най-приятните неща за децата е да създават цветни чудеса във всичките им визуални форми. Затова при приготвяне на следващия десерт им дайте да сложат захарни пръчици или да поръсят с ядки. На мъфините може да поставят глазура или сметана, да допълнят с плодове. Те ще бъдат щастливи от резултата и дори ще искат да го опитата.

Месене
При направата на питка или тесто за бисквити, накрая оставете на детето възможността да помачка с малките си пръсти сместа. Покажете му как се прави, как втасва и как се разточва. За мъника това ще е като игра от пластилин, в която крайният е резултат е вкусен и създаден с любов.

Съставки
След като вашето дете е усвоило координацията на ръцете в кулинарията, може да му дадете и по-отговорна задача. Това е смесването на съставките, разпознаването им и разбъркването им. Ако обясните, че това е най-важната част от готвенето, то със сигурност ще се почувства гордо, че е направило голямо постижение. А то си е и така!

Успех в кухнята, млади и старши шеф готвачи!

Google+ Comments