Първи юни е Светения ден на децата. В блога темите за малчуганите са на почит и затова днешната е повлияна от тях. Но няма да ви разказвам колко прекрасни са децата, защото вие и без това си го знаете. По-скоро ще обърна внимание на самия празник и за това как се чества днес, как беше и преди. Разлики и сходства има колкото искате.

Сигурно ще е излишно да казвам как този празник се чества от вече много години. Преди в големите градове беше нещо като събор с много люлки, захарен памук, лакомства и всякакви увеселителни неща за малчуганите. Родителите бяха щастливи, децата превъзбудени и радост кипеше отвсякъде. Не бива да забравяме и училищата, които специално организираха рецитали и тържества.

Днес въпреки че светът ни е завладян от технологиите и децата са много по-различни от предходните поколения, тези традиции се запазват. Отново има празненства, изграждат се съоръжения, които работят специално за мъниците. Радост и еуфория има, но тя не е така специална както преди. Това се дължи на факта, че всички са пренаситени и трудно могат да бъдат впечатлени.

Но колкото и пъти едно дете да е скачало на батут или да се возило на въртележка, няма да откаже да го направи отново и на първи юни. Може би точно по това си приличат децата от преди и днес – по копнежа за забавления и приключения. Те знаят, че всяко нещо всеки път е различно и се впускат. А дори и да не е – те си намират собствен начин, по който да го направят специално.

Именно пък това ние възрастните трябва да вземем от тях. Знам, че си го припомняме всяка година по същото време, но това е с причина. Нуждаем се от невинното, чистото и радостта, от децата. Да са ни живи и здрави!

Google+ Comments