Семейният живот е много по-различен от това да живееш само за себе си. Там решенията се взимат от двама човека, действията им трябва да се съгласуват и да се правят компромиси. Когато се появи ново попълнение в семейството, младите родители бързо трябва да свикнат с мисълта, че вече има трети човек, за когото трябва да се грижат, и че ежедневието им ще се измени изцяло. На майката се пада отговорната задача да бди над детето постоянно в първите месеци от живота му.

Оказва се, че отпуската за отглеждане на дете у нас е една от най-дългите – 2 години, през които получаваш и възнаграждение. Ако го сравняваме с 75-те дни неплатен отпуск по майчинство в САЩ, то нашите условия биха ни се сторили цвете. За там съм чувала, че майките бързат да се върнат на работа, за да не си загубят позицията. Във Великобритания са по-разбрани в това отношение – там майките имат право на едногодишен платен отпуск.

n-SUPER-MOM-large570Питали ли сте се как се справя една работеща майка с лавирането между работа, съпруг, дете и домакински задължения? Трудно, но се свиква 🙂 Времето, което такива супер майки имат само за себе си е ограничено. Всъщност, техният работен ден не свършва, когато се приберат вкъщи. Там ги чакат готвене, пране, четене на приказки, писане на домашни и докато мигнат, вече е станало време за лягане. На това му се казва мултитаскинг. Да намериш време да прочетеш някое женско списание или да отидеш на маникюр си е привилегия.

Ако си търсите добър организатор, наемете някоя майка. Тя се движи по стриктен график всеки ден, като определя и този на останалите членове на семейството. Впечатляващо е как една съвременна майка се справя с ежедневието. Тя обаче знае и как да делегира задачи, защото осъзнава, че не може да свърши всичко сама. Също така се е научила, че понякога “не” е правилният отговор и няма да отстъпи.

Е, супер майки, вписвате ли се в този образ 🙂

 

Google+ Comments