В ежедневието си сме заобиколени от различни типове мотиви, които дори не знаем, че си имат специални имена. Те могат да се открият в дрехите, които носим, в интериорния дизайн, както и в архитектурни елементи на сгради.  Някои от тях са използват много отдавна, други са по-съвременни. Навярно всички ще са ви познати визуално, но може би досега не сте знаели как да наречете някои от тях.

prints

 

1. Каре
Като чуят за каре, много хора си мислят карирани ризи и за ученическите униформи на момичетата, в частност – полите. Истината е, че този мотив винаги е бил актуален в модата. А що се отнася до интериорния дизайн, се смята, че носи уют и комфорт.

2. Четирилистник
Този мотив датира още от средновековието и е общо взето неостаряващ. Ирландците смятат, че носи късмет. Намира приложени на много места и е харесван заради символизма, който носи – използва се в платове, дърворезба, плочки, огледала, мебели.

3. Гръцки ключ
Симетрията, пропорциите и подредбата на този дизайн са класически, затова и мнозина го считат за традиционен, но лесно може да се модернизира, като се използват дръзки и ярки цветове. Съчетава се добре с други принтове като каре и четирилистник.

4. Мотив с формата на V (на англ. chevron)
Най-разпространеният принт с тази форма е много V-та, свързани едно до друго. Те може да са на няколко реда, като всеки ред да е с различен цвят. Мотивът може да се използва както хоризонтално, така и вертикално, но ако се прекали с него, може да ви накара да се почувате леко замаяни, гледайки го.

5. Племенен мотив
Платове от този принт напомнят за нещо индианско и земно. Той присъства в килими, завивки, гравирани дървени вази и купи. Приложенията му са безброй, както и начините на изобразяването му.

6. Животински принт
Дали ще е зебра или леопард, този принт е от онези, които винаги се завръщат. Използват се както в облеклото, така и в интериора под формата на тапицерия за мебели, в килими и декоративни възглавници. В дома ви могат да придадат едно екзотично чувство, но с тях не трябва да се прекалява, защото са дръзки, особено ако естественият им цвят се замени с по-ярък.

Google+ Comments