Не е изненадващо! Софиянци всъщност са много по-провинциалисти, отколкото провинциалистите самите себе си.

Ако отидете в София и удължите престоя си докъм месец със сигурност ще имате много близки срещи с невероятните софиянци. Веднага ще ви направи впечатление, че техният опит е трупан през вековете, а познанията им за света са много по-стойностни от вашите, защото вие сте живели някъде в България, а те в европейска столица. Бързо, но по трудния начин ще разберете, че не можете да спорите с тези всезнайковци. Те не само ще ви “светнат” за смисъла на живота, но и ще ви научат да шофирате, псувате, пазарувате и търсите правата си в градския транспорт. Ще ви покажат какво означава елитно заведение и как умеят софиянците да се забавляват. Много от тях със сигурност ще ви се обидят, ако си позволите дори за малко да сравните нещо от София с нещо от вашия град, например. Ще научите, че Витоша е божество и че слънцето е по принцип създадено, за да грее тъкмо над този град. Разбира се, всикчо започва и свършва в София. Новинарските емисии излъчват първо столичните новини, климатът се управлява оттук, сезоните се сменят в София и изобщо това е мястото, където всикчо случващо се е меродавно за цялата страна.

И след като вече започва да ви писва да се опитват да ви научат дори как трябва да ходите, говорите или да се държите по изисканите им улици накрая установявате, че човекът, който се е опитал да ви втълпи всикчо това всъщност изобщо не  е кореняк софиянец, а поредният провинциалист, чието его е пораснало, защото е дошъл в Голямата ябълка на България.

Всъщност една огромна част от хората, които в момента пребивават в столицата ни, са чисто и просто преселници от други градове. Самото място, където живеят понастоящем, им влива самочувствие. Картинката на подобни персони е почти карикатурна, но за съжаление реална. Каквото и да си говорим много по-добро възпитание имат хората от провинцията. Поради по-малката анонимност те са свикнали да живеят с етични и морални правила, които да ги представят в добра светлина пред общността им. Те са мили, гостоприемни и услужливи. Склонни са да зачитат и най-малките неща в своя град, да го пазят и да защитават дори съседите си. Ето затова, когато пътувате към градове като Смолян, например, ще видите чисти улици и кокетни кафенета, площади, магазини. Никой няма да ви подмине с презрение, когато го попитате нещо и никой няма  да ви поучава как да се държите, говорите или ходите.

Google+ Comments