Като семеен блог, няма как да не отбележа седмицата на кърменето, която стартира от 1-ви август. Нарочно избрах да напиша този текст през юли, за да насърча все повече майки да го правят. Зная, че при някои жени физически и по медицински причини не може да се осъществи този процес, но пък нека тези, които имат възможност, да се включат.

В тази връзка реших да ви споделя една статистика на Национален център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването. Според техните проучвания в България почти 11% от невродените са закърмени през първия час. Децата между 4 и 6 месеца са кърмени почти 19%, а тези след половин годинка – 46%. Това са последните данни до 2019 година, тъй като пандемията промени и параметрите, свързани с кърменето.

Моето лично мнение е, че тези данни не са много оптимистични. Дали причината е в нежеланието на майката да кърми, или пък се дължи на медицински проблем, то няма значение. Нещо тук говори, че трябва да се вземат мерки в тази посока. Все пак всички знаем как кърмата повлиява върху здравето и развитието на цялото тяло на детето. Не е основен критерии за това, но пък е водещ.

Затова и в тези кратки редове ми се иска да отправя апел към вас, да повишим статистиката. Някак тъжно ми става като видя подобни данни, че в световен мащаб цифрите при новородените са над 40%, а над 6-месеца достигат 70%. Смятам, че и нашите деца заслужават това удоволствие, особено при двугодишен отпуск по майчинство.

Дали ще изберете изключително кърмене, или такова при поискване, важното е да го правите. Ако се чудите защо, то се консултирайте с вашия лекар или проучете темата в сайта на Национален център по обществено здраве и анализи, където ще откриете много полезна информация.

Google+ Comments