Да си родител не е лесно, но да си родител на тийн си е направо страшно. И вярвам, че всички, които са в това положение в момента, ще разберат. А то кога започва – след 9-тата година, та чак до абитуриентския бал. При някои деца е силно изразено, а при други по-слабо. Но винаги имат тактики, който ни прилагат, за да покажат, че сме стари, лоши и не ги разбираме. Всичко това пиша с много ирония и настроение, така че не го приемайте лично.

Първо започвам от мимиките, защото те са повече от думите. Айролът е висша форма на комуникация. Той представлява пърхащо и грациозно обръщане на очи. Мисля, че всеки уважаващ себе си тийнейджър го е овладял. Той се прилага, когато тийнът си мисли, че му задавате глупави въпроси. А това много често е постоянно. Например на въпроса дали иска закуска и каква, отговорът е айрол.

Следва и фразата „както и да е, остави“. Тя се прилага, когато иска нещо от вас, но не е сигурен как точно да попита. Или пък може би се сеща, че може и сам. Пример тук е как кърпата е за пране и няма къде да се избърше. Тръгва да информира и същевременно да поиска, но се сеща, че всъщност няма значение. Тогава идва както и да е.

Накрая завършвам с една лична констатация, свързана с облеклото и температурната сензитивност. Навън е върла зима, а тийнът е по тениска. Или сте на плажа, а той не иска да е там и е със суитчър. Не са изненада и черните дрехи през лятото. Общо взето хормоните така бушуват, че всяко възприятие е под съмнение. Тактиката им тук е, че ние сме прекалено стари, за да разберем младите.

Като съвет мога да кажа да не се борите с всичко това – то така или иначе ще мине. Трябват здрави нерви. А аз искам да призова за учредяване на Световен ден на родителите на тийнейджъри, защото тези мъченици го заслужаваме.

Google+ Comments