glasutttЕдна от причините да харесвам толкова пролетта е, не само хубавото време, но и новите неща, които тръгват по телевизията. Е, хубавото време закъсня с около месец и половина, но от телевизията съм доволна – започнаха много нови предавания, сериали и български продукции, та ако не мога да се разхождам из разцъфтяващата природа, то поне мога да гледам нещо интересно. Рейтингите, от които обикновено се интересувам показват, че не само аз съм доволна от стартиралите пролетни програми. Около милион и половина българи например гледат любимото ми шоу – “Гласът на България”, което през март, когато започнаха вокалните двубои, вече успява да измести макар и с малко по гледаемост турският сериал “Огледален свят” от първото място по рейтинг.

Новият сезон на “Столичани в повече”, който също следя с интерес, е на шесто място в класацията, с 41% рейтинг, следвано от сърцатото предаване “Предай нататък” и българският игрален филм “Чужденецът”. “Младост 5” е на 11-то място, на съвсем минимална разлика от “Комиците”. Отново първите 18 места в рейтинг класацията се държат от бТВ, като до 25-то място успяват да пробият само БНТ с мача България – Дания, и НоваТВ с шоуто си “Национална лотария”.  Ново попълнение е и шоуто “Като две капки вода“, което е по световноизвестен формат и влиза на 26-то място.

Успехът на новите програми в телевизията потвърждава, че зрителите търсим все повече и повече български продукции – сериали, риалити и забавни програми по иновативни формати като “Младост 5″ на бТВ и ” Като две капки вода” по Нова.  Днес наобед излязоха и резултатите от вчерашната премиера на дългоочаквания сериал “Фамилията”. Той също е успял да прикове пред екраните цели 1,2млн. души, тройно повече от коя да е друга телевизия, отбелязват по бТВ. Радвам се на тенденцията, че се създават все по-качествени български продукции, а също и на това, че зрителите ги оценят подобаващо с вниманието си. Тук е моментът може би да напомня за една от болежките на телевизиите в момента, която стана обществено достояние покрай спора на бТВ с Булсатком – кабелните оператори укриват абонати и задържат печалби, предназначени за телевизиите. Приходите от абонатни такси би трябвало да се вторият сериозен източник на доходи за телевизиите, но у нас не е така поради липса на контрол на операторите, от страна на държавата. Надявам се поне да чуя като предизборно обещание от някой политик, че този проблем ще се реши, защото телевизиите имат нужда от този ресурс още повече по време на криза и биха го вложили в още качествени български предавания и сериали.

Google+ Comments