Малко по малко времето започна да застудява, но не достатъчно, за да спре ентусиазма ни миналата седмица да си направим една кратка почивка до Велинград.  Намира се в Чепинската котловина – Западните Родопи, която се хвали с големия си брой слънчеви часове годишно – и определено не останахме разочаровани в това отношение 🙂

pliocenskiХотелът се намира до село Дорково, в което пък наскоро беше открит музей – „Плиоценски парк“, с изложени макети на древни животни, сред които мастодонт, както и находки, открити в местността „Кокалите“ до селото, наречена така неслучайно – това било най-голямото струпване на кости, откривано у нас – с над 30 вида животни от епохата на Плиоцена.

Отскочихме и до древната крепост – Цепина, от която са били управлявани Родопите през средновековието, и която е изиграла важна роля в историята ни. От там се разкриваше наистина невероятна гледка. Но не спряхме дотам – ние когато сме на почивка, всъщност не се спираме на едно място, липсват ни само дръпнатите очи (камерата я имаме), за да ни сравнят със жадните за забележителности японци 🙂  Ходихме до Цигов чарк, обядвахме във Велинград, после се отбихме до Батак и Пещера – беше лудо обикаляне!

Е, определено си заслужаваше – оползотворихме уикенда много по-добре, отколкото щяхме да го направим в града. Не на последно място, условията и обслужването в хотелчето бяха повече от добри – със сигурност догодина – може би на пролет, пак ще се отбием там.

Google+ Comments