Злокачествените новообразувания за съжаление могат да се определят като един от най – големите бичове на 21 век. Общото им наименование е „рак”, дадено от Гален вследствие приликата на отеклите вени на един външен тумор с краката на животното рак, а преди това Хипократ въвежда понятието.

Хората все повече вървят срещу себе си и срещу природата, а този процес неизбежно води до печална статистика. Данни на Световната здравна организация сочат, че през 2015 година броят на онкоболните ще се увеличи с 50 процента. Към настоящия момент заболяването е сред трите най – чести причини, водещи до смърт в световен мащаб: на първо място са сърдечно – съдовите заболявания (инфаркти и инсулти), следват катастрофи или инциденти и на трето място са залокачествените новообразувания.

В България статистиката от 2004 до 2007 година показва числа, по – грозни и уродливи от всякога – годишен ръст на болните от рак, като броят им е концентриран в градовете. Страната ни се нарежда до тези с най – малък брой излекувани от рак. Причините са много, като водещи позиции заемат корупцията в здравеопазването, липсата на медикаменти за лечението, ниската здравна култура на хората, които не търсят помощ или го правят твърде късно, когато злокачественото новообразувание е в напреднал стадий. Като основни фактори за злокачествени новообразувания пък се изтъкват слънчевата радиация (рак на кожата), тютюнопушенето (рак на белия дроб), болести, предавани по полов път, редица добавки, използвани от хранително – вкусовата промишленост (оцветители, консерванти, подсладители и пр.) Има изследвания, които свързват ниските нива на мелатонин с рака. Тези нива се получават, когато човек прекарва продължително време под силно изкуствено осветление.

И все пак дори за онкоболните има лъч светлина. Нека си припомним за изумителната воля на Ланс Амстронг, спечелил колоездачното състезание Tour de France седем последователни пъти (от 1999 до 2005), като преди това постижение спортистът преборва тестикулярен рак, който се отразява на мозъка и белите дробове. След хирургическа намеса, разширена химиотерапия и желязна самодисциплина обаче Амстронг се превръща във вдъхновение за много онкоболни.

Google+ Comments