Best-Bedtime-Books-ToddlersНека си го признаем. Всеки родител иска детето му да е умно и интелигентно, да постигне много успехи в бъдеще и като цяло да превъзхожда останалите.

Само с мечти обаче не става, нужни са и малко усилия. Предлагам ви едно такова, с което да направите първата стъпка към развитието на своето дете. Четете му още докато е малко, даже докато е още в корема на майката.

Защо да го правите ли?

Научно доказано е, че за да проговори едно дете, трябва да има в речника си определен брой думи. Няма как да натрупа този асортимент, ако около него се говори само: “Колко е голям, колко е хубав, колко е сладък” и т.н. Трябват нормални изречение и по-дълги истории. Освен това в текстовете на книгите речникът е доста по-богат от думите в ежедневието ни.

Имам една семейна приятелка, която роди пред около четири години. Жената толкова много се занимаваше с детето си и имаше толкова много различни детски книжки (не само български, а и много чуждестранни), от които му четеше, че малкото момиченце проговори още преди да се очаква, че е достатъчно пораснала за това. Използваше цели думи, докато връсничките й още бяха на “мама” и “тата”. Все си мисля, че всичко това се случи именно заради грижите и вниманието, които майката полагаше ежедневно. Книжка след книжка, всеки ден и всяка вечер, докато не ги научиха наизуст и в един момент малкото момиче не започна да чете на майка си. Сега говори толкова много и толкова безспирно, че не можеш да й вземеш думата от устата.

Google+ Comments