Неусетно преминахме и към последното тримесечие от настоящата година. Още от началото на 2020-а бяхме изненадани от редица глобални събитията и най-вече от пандемията. Това наложи нови стандарти на живот, които логично промениха и всеки аспект от него. Но най-вече се отразиха в здравния и финансовия сектор.

В момента икономическите прогнози не са напълно оптимистични и затова е важно да се научим да управляваме правилно финансите си, за да може да минимизираме ефекта от евентуална рецесия. Тъй като заедно с това наближава и времето на големите разходи за коледни подаръци, домакински потребления и какво ли още не, прецених, че ще е добре да обърна внимание на темата за добрите съвети относно правилното разпределение на бюджетните средства. Все пак, за да имаме едни наистина светли и щастливи празници, е добре да планираме нужните ни средства още от сега.

Моментът предразполага да прегледаме приходите и разходите си и да разберем за какво отиват парите ни всеки месец. Това звено е от съществено значение, защото разходите са едно от малкото неща, които можем да контролираме. За наше съжаление, няма как да оказваме влияние върху глобалната икономика или пазарите, така че по време на тези епидемични времена е препоръчително да наблягаме на бюджетирането. Разбирам, че сега приходите в редица семейства са спрели или са крайно ограничени. Затова на този етап е добре да се съсредоточим повече върху непосредствените и основни нужди за живот.

Но това не бива да ни демотивира. Необходимо е просто да гледаме напред в бъдещето и да обърнем сериозно внимание и на спестовната ни стратегия. Всъщност е изключително грешно да се вярва, че трябва да изкарваме много пари, за да започнем да спестяваме или инвестираме. Колкото по-рано стартира спестяването, толкова по-бързо ще се увеличат бъдещите заделени финансови средства. Дори и сумата да не е колосална, е важно да имаме отделени пари за всякакви ситуации или както е в случая – за посрещане на празниците.

Това научих от консултантите от най-голямата колекторска агенция в България – ЕОС Матрикс, с които съвсем скоро имах среща. Заедно с тях изготвихме мой личен план за финансово действие. Въпреки че имам да покривам задължения по кредита си, благодарение на съвместните ни усилия, аз успешно се справям и дори спестявам определена месечна сума. Така влизам в графата на добрите примери.

Навременните финансови мерки могат да ни предпазят от редица главоболия. Организирането на финансова стратегия и стриктното ѝ спазване са водещи. Ако сами не може да се справите, съветът ми е да се свържете със специалисти като тези на ЕОС Матрикс и да изградите навици според вашия начин на живот. Но с добър помощник или сами, трябва наистина да преценим възможностите си, за да преминем успешно и през тази трудност.

Google+ Comments