Много от четивата за възпитание на деца споделят как родителите трябва да оставят малчуганите да бъдат себе си и да не ги претрупват със задължения. Причината била, че по този начин няма да загубят индивидуалността и ще могат да разкрият напълно талантите си. Дали обаче тази максима е напълно вярна?

Наистина не е подходящо малките деца да бъдат записвани на разнообразни класове, които уплътняват на сто процента ежедневието им. Все пак трябва да им остане време за игри и за свобода от ангажименти. Но от друга страна, какво би правило едно дете с толкова много свободно време през деня, ако не се запълни с полезни за него дейности?

Колкото и да се опитват родителите, не могат постоянно да обръщат внимание на своето дете. Затова е добре през този период да не го оставят да безделничи и просто да разхвърля играчки. Спрямо възрастта има различни занимателни игри, които развиват интуитивното и логично мислене, както и такива, които помагат на въображението и комуникацията. Дру вариант е записването на някой спорт или друго занимание, което обаче да е напълно съобразено с интересите на детето.

Чрез спазването на подобен режим у хлапето се създават навици за организиране на времето. Заедно с това, ако се проследят съвсем перилно интересуващите го теми и се хванат най-силните му страни, включването в подобни дейности би било изключително полезно за него. По този начин се развиват само добродетели.

Остави ли се детето без надзор и на своеволни непрестанни игри, то ще бъде в негов собствен свят, далеч от реалността. След това ще бъде много по-трудно да разпределя времето си или да учи нови неща.

Но не бива да се изпада в крайности. Необходимо е откриването на точния баланс. Той зависи от всяко отделно дете. Просто прекарайте малко повече време с него и разберете от какво се нуждае, за да му го осигурите.

Google+ Comments