Внезапното затваряне на училищата през пролетта бе изненада за много семейства. Изведнъж децата в цялата страна се наложи да учат онлайн от вкъщи. За мнозина това бе трудно преживяване, но сега изглежда, че ситуацията ще се повтори отново. Въпреки че много родители имат опит в превръщането на дома в класна стая, аз ще ви споделя няколко съвета, чрез които да се подготвите още по-добре.

Първо трябва да създадете учебно място за вашето дете. Това може да бъде неговата собствена стая или пък друго помещение. Важно е да бъде тихо и подредено място, защото намаляването на бъркотията помага на децата да се съсредоточат. Ако обаче не разполагате с много пространство, ви предлагам да превърнете кухненската маса в място за учене. Изключете телевизора, премахнете всички предмети от масата и оставете детето да учи. След това приберете училищните пособия и използвайте масата отново като кухненска.

Следващата стъпка е да намалите факторите на разсейване. Това могат да бъдат видео игри, компютърни игри, социални медии, телевизия, играчки, домашни любимци. Направете списък с нещата, които разсейват детето ви. След това намерете начини да ги ограничите по време на обучението. Ако това например е кучето, то за конкретния период го ограничете в други стаи.

Не по-малко важно е и създаването на учебен график и стриктното придържане към него. Все пак в училище детето има режим, който спазва и не бива да го нарушава, дори и чрез учене от вкъщи. Затова нека отново да се събужда по същото време, в което би станало, ако не бе вкъщи. Необходимо е детето да спазва определен график на учене и на писане на домашните, а след това да разполага със свободно време за себе си и за игри.

Google+ Comments