Понятието мотивация е доста сложно. Става въпрос за вярване в себе си и способността си да действате – и за постоянството наистина да направите необходимото, за да постигнете целите си.

За всеки проблем има решение. Всяка ситуация предлага нови възможности. Мотивацията – силата, която ни кара да вървим напред, – е горивото, което води до успех. Независимо дали е мотивацията да срещнеш своята сродна душа, да напреднеш в кариерата си, да постигнеш личен успех в спорта или изкуството, да започнеш курс за обучение и т.н., нищо не се прави без мотивация.

Ако имате проект, който искате да осъществите, ето ви няколко съвета как може да се мотивирате и да започнете още сега:

1. Спрете да мислите за страховете си

Да искаш е да можеш! Тази поговорка придобива пълния си смисъл в областта на мотивацията. Не можете да направите нищо, ако не искате нищо. Страхът от предприемане на действие е силно пагубе. Пречи на мотивацията, защото олицетворява негативността и изпразва човека от жизнената му енергия. Да се ​​страхуваш и да се притесняваш без причина е много изтощително, но също така потиска всякакво желание за действие.

2. Определете ясни цели и план за действие за тяхното постигане.

Да си позитивен е добре, но още по-добре е, когато това чувство е добре насочено. Всъщност е необходимо да се поставят ясни и точни цели, след което да се изброят действията, които трябва да бъдат предприети, за да им се даде живот.

Каквато и да е целта: да увеличите доходите си, да отслабнете, да успеете в обучението си и т.н., трябва да установите ясни действия стъпка по стъпка, за да знаете как да я постигнете. Ако не посочите стъпките, които трябва да предприемете, целта ще бъде само мечта, която никога няма да види бял свят.

3. Съсредоточете се върху целите си една по една

Наличието на много задачи за изпълнение или различни цели може да бъде объркващо и дори плашещо. Това допълнително смъква мотивацията ни – може даже да ни откаже от целта ни. По-добре е да се съсредоточите върху една цел в даден момент, за да управлявате по-добре усилията си и да направите проекта осъществим.

Разпръсването на енергията ви върху няколко неща едновременно може да доведе до липса на ефективност и бърза умора. Ако посочената цел е достатъчно голяма, би било разумно да я разделите на малки порции и да я реализирате на части, стъпка по стъпка.

Настоявайки да искате да направите всичко наведнъж, рискувате да се сринете или да изпуснете всичко бързо поради претоварване или преумора.

4. Забавлявайки се!

Когато предприемете нещо, което не ви харесва, бързо изпадате в състояние на скука и демотивация. Независимо дали желаете да натрупате спестявания или свалите излишните десет килограма, по-добре е да се забавлявате, докато го правите – в противен случай ще се откажете възможно най-скоро. Колкото повече с удоволствие правите нещо, толкова повече ще искате да се ангажирате и да инвестирате време и енергия в него и толкова повече резултати ще получите.

По-добре е да правите неща, които обичате! Например, ако не обичате да бягате, може да пробвате аеробика, за да отслабнете. Когато ви е трудно да спестите, можете да си формулирате целта под формата на предизвикателство – например да разбиете свой личен рекорд за най-дълго време прекарано без излишни разходи. Трябва да останете гъвкави, за да се поддържате мотивирани.

5. Четете

Четенето е ключът към възвръщането на мотивацията. Всъщност, научавайки нова информация по темата и четейки опита, споделен от другите, човек може да почувства, че начинанието е по-лесно и по-достъпно. Подобно нещо действа мотивиращо, защото той или тя ще помисли, че щом другите са успели, всеки може. Когато четете статия за хора, които са загубили около 50 килограма, въпреки че вие сами сте с наднормено тегло, няма как да не почувствате, че можете да направите същото. Ще бъдете по-мотивирани и отдадени на загубата на тези излишни килограми. Това е възможност да се поучим от тези примери, по-специално по отношение на мотивация и борбен дух.

6. Давайте си награди

Трябва да се признае, че е трудно да се постигнат желаните резултати, точно когато ги искате – в повечето случаи се изисква търпение. Например са нужни години, за да се постигне отговорна позиция в една компания и са нужни няколко месеца, за да отслабнете. В този случай да останеш мотивиран става все по-трудно и следва необходимостта от награди.

Не е нужно да чакате крайния резултат, за да се насладите на наградата си, но трябва да се поздравите за постигнатия напредък. По този начин можете да си поставите основни етапи, на които да се наградите с подарък.

Например, ако искате да свалите 15 килограма, е възможно да си дадете награда, когато вече сте загубили 3 килограма. Като награда можете да си позволите следобед, прекаран в (разумно) или масаж в спа център и т.н. Най-важното е да се поздравите за усилията и постиженията и да се мотивирате още повече да достигнете следващия етап от прогреса си.

Google+ Comments