Както всички останали, аз също отлагам определени тежки, трудни или скучни задачи. Нека вземем за пример тази публикация: от дни имам перфектния текст в главата си, но чувствах, че не мога да го изкарам на бял свят. Така че отлагах, отлагах, търсих рецепти, пилеех време във Фейсбук, а публикацията си чакаше ли, чакаше…

Познавате ли себе си в това описание?

И все пак не съм мързелив човек. Обичам да се трудя и да надхвърлям способностите си. Но се страхувам от провал и често се стремя към съвършенство. Ами ако тази склонност към отлагане идва от перфекционизма?

Страдате ли и вие от това патологично отлагане? От чувството, че просто не можете да свършите работата – не можете дори да я започнете? Може би сте твърде голям перфекционист? Тази статия размишлява върху стреса при изпълнението, който може да пречи на постигането на вашите цели.

Когато съвършенството се превърне в проблем

На пръв поглед изглежда немислимо: как човек, който винаги търси най-добрите резултати, може да си позволи да отлага?
Именно търсенето на съвършенство води до отлагане. Всъщност перфекционизмът, често считан за недостатък, е (почти) винаги нездравословен. Не е изненадващо, защото желанието да постигнете собствените си невъзможни стандарти на всяка цена носи със себе си огромен психологически натиск.

Затова не е рядкост перфекционизмът да сложи спирачки на всяко твое действие: човек предпочита да отложи по-сложните задачи за утре от страх, че няма да не успее да ги направи перфектно. Колкото повече човек се страхува да се провали, да разочарова себе си или хората около него, толкова по-голяма е вероятността той да отложи.

Прокрастинацията също играе роля върху самочувствието, което се насърчава от самодисциплината и контрола. Тъй като отлагането започва с липса на самодисциплина, отлагането за утре на нещата, които можем да направим днес, навреждава на самочувствието. Още повече причина да прекратим порочния кръг на отлагане сега.

Как да се измъкнем от него

Мислите, че сте склонни да отлагате поради перфекционизма си? Естественото решение е да не си позволявате да чакате, преди да атакувате различните си задачи. Мотивацията често идва по пътя.

Но преди да го направите, трябва да спрете за момент и да помислите за корените на вашия перфекционизъм и вашите очаквания. Например избягвайте мисли от типа „всичко или нищо“ и се застъпвайте за по-нюансирано и обективно мислене.

Знанието, че отлагането не идва от липса на мотивация или мързел сам по себе си, вече може да ви помогне да направите първата крачка напред. Ако перфекционизмът е недостатък, стремежът към съвършенство не е. Но за да постигнете баланс и да спрете да отлагате, може да се наложи някаква работа върху себе си … без да се стремите към съвършенство!

Google+ Comments