Гневът е нормална емоция при хората, когато те се чувстват застрашени или разочаровани. Въпреки това, не всички хора го изразяват по един и същи начин. Ако смятате, че гневът ви се отразява на живота ви и влошава отношенията ви, време е да поемете юздите на реакциите си и да започнете да го контролирате.
Кой никога не е изпитвал гняв или ярост? Тези видове емоции са много често срещани и понякога неконтролируеми. Чувството на гняв води до психологически и физически реакции (повишена сърдечна честота и кръвно налягане, повишени нива на адреналин и норадреналин и др.). Когато нещо ни притеснява или дразни, тялото ни се подготвя за действие. Можем ли да контролираме как изразяваме гняв? Отговорът е да.

Когато гневът стане разрушителен.
Има хора, които, изправени пред нещо, което ги притеснява, изразяват гнева си по контролиран и конструктивен начин. И обратното, обикновено виждаме как някои хора имат изблици на гняв по агресивен и импулсивен начин. Тези, които се затрудняват да контролират чувствата си на гняв, често имат ниска толерантност към безсилие. С други думи, причината за проблема не е самата ситуация, а как ние я възприемаме и отношението ни към нея.

Техники за управление на гнева
Когато сте изправени пред ситуация или човек, който ви дразни, приложете на практика следните препоръки, за да контролирате чувствата си на гняв:

 • Определете защо се чувствате ядосани и преценете дали възприемате ситуацията прекалено навътре.
 • Поемете дълбоко въздух и отпуснете тялото си. Време е да си спомним фразата, която всички сме чували в детството си: „Брой до десет.“
 • Помислете, преди да действате. Когато почувствате гняв, първата реакция е физическо или словесно насилие. Анализирайте последствията от това агресивно поведение и ще видите, че това не само няма да реши проблема, но и ще доведе до нови усложнения.
  Ако вашият партньор е направил досаден коментар и първата ви реакция е да кажете нещо обидно, изчакайте малко и помислете: Думите, които смятам да изрека, ще решат ли или ще влошат проблема, ще съжалявам ли по-късно?
 • Променете обстановката си. Ако смятате, че ви предстои експлозивна реакция, отидете в друга стая, излезте навън или си вземете свеж въздух. Промяната на пейзажа може да ви помогне да успокоите гнева си.
 • Освободете емоциите си. Спортът и физическата активност могат да помогнат за облекчаване на стреса.
  Запомнете: не сте центърът на света и други хора не са длъжни да се грижат за вашите нужди в избраното от вас време. Понякога събитията не се случват както и когато искате. Трябва да се справите с безсилието и да контролирате емоциите, които предизвиква. Фрустрациите, които предизвикват гняв, са част от живота и ние трябва да се научим да ги управляваме и контролираме. Няма срам да изпитвате трудност в контролирането на емоциите си; можете да се научите да изразявате гнева си по контролиран начин. Чакайте, помислете за последствията от инстинктивната си реакция и тогава действайте.
  Ако все още чувствате, че не можете да контролирате гнева си и че това се отразява негативно на живота и вашите взаимоотношения, не се колебайте да се консултирате с професионалист, който да ви помогне да постигнете правилно управление на емоциите си.

Google+ Comments