Коледа е за семейството. Уютът на дома, украсата, вкусните ястия и споделените моменти – безценно е. Но колкото и мили и стоплящи да са традициите, понякога има нужда от въвежданото на нови. Затова в този текст ви давам идеи как да направите коледните си празници нетипични или поне да ги разнообразите малко.

Ще започна от украсата. Изкуствена или естествена елха – винаги трябва да има дръвче, под което да се поставят подаръците. Ала вместо тези традиционни предложения, защо не заложите на нещо малко по-модерно? Това например може да е елха от книги, коркови тапи, сковани летви. С допълнителна украса от лампичи и играчки определено ще привлече погледа и ще създаде уют.

Друго любимо занимание, или по-скоро задължително за оцеляването ни, е готвенето. Сърмите, баниците и баклавите са любими и затова не може без тях. Но моят съвет е да се опитате да ги приготвите с нетрадиционни съставки като лайм например. Само ако малко разчупите рецептата и включите манго, авокадо или мексикански сос например, ще придадете нов коледен вкус на трапезата си.

Нетипичната Коледа за мен включва и филми, които не са съвсем с празнична насоченост или поне да не са такива, които сме ги гледали по хиляди пъти. Тук мога да ви препоръчам филми като „Широко затворени очи“, „Карол“ и „Целувки с неочакван край“. Въпреки че в тях има нотка коледен дух, му дават нов пласт и ново живот.

Накрая завършвам и с предложение за четиво. По принцип в тези натоварени от събития и семейни срещи дни рядко остава време и за книга, ала ако сте в по-дълга отпуска като мен например, то ще може да се порадвате на хартиени истории. Аз смятам да се отдам на „Коледари“ на Чудомир – жългарски разказ с разбиващ клишето сюжет и със смях.

Google+ Comments