Всяка жена, която е била бременна, разбира заглавието перфектно. Все ѝ се е случвало да си забрави телефона, портфейла, чая или да купи нещо. В тези моменти мъжете казват, че бременната си е загубила ума и изобщо не помни. Даже и самата жена се чувство по този начин. А в чужбина си има израз за подобно състояние на мозъка – „pregnancy brain”.

Но знаете ли защото бременните достигат до такова състояние? Всъщност то е обвързано с промяна на когнитивните умения. Заради хормоните, които бушуват в тялото на жената, се налагат промени. Те обаче са съвсем биологични и естествени. Затова ако и вие сте в подобно състояние, не бързайте да го приемате като повод за притеснение.

През деветте меса, в които нежния пол осигурява безопасна среда за развитие на малкото човече, тялото се подготвя за бъдещите промени. Промяната в хормоните е наложителна, защото жената трябва да бъде много повече съсредоточена в състоянието си и това на бебето. Тя става чувствителна и сензитивна, защото е необходимо да се подготви да даде толкова много любов и грижа на мъничето.

Ето защо и бременните забравят – те трябва да мислят за развитието на детето и да изградят майчинския си инстинкт. По този начин всичко външно за тях става излишно. Това е и обяснението защо бременните жени забравят за задачите си и дори за вещите си – просто те са маловажни спрямо това, което ѝ предстои.

Надявам се сега вече разбирате и осъзнавате през какви естествени и същевременно големи промени преминава женското тяло, за да износи и отгледа дете. Дамите не бива да се притесняват от pregnancy brain, а мъжете им трябва да им прощават незначителните пропуски в ежедневните задължения.

Google+ Comments