По мои наблюдения в днешно време много от децата се нуждаят от намесата на специалист за тяхното говорно подобрение. Но истината е, че логопедите помагат и при някои други проблеми и използват интересни методи и терапии. За да се запознаете малко по-подробно с тях, ви ги споделям в следващите редове.

Дейности за езикова намеса: Тези активности развиват умения по различни начини, включително моделиране и даване на обратна връзка на децата. Логопедът може да използва снимки, рисунки, книги или терапия за игри. Може също така да включи езикови упражнения за затвърдяване на уменията.

Артикулационна терапия: Специалистът моделира звуците, с които детето се затруднява. Това може да включва демонстрация как да движите езика си, за да произнасяте определени букви, срички, думи.

Терапия за хранене и преглъщане: Логопедът показва на детето упражнения за укрепване на мускулите на устата. Това може да включва масаж на лицето и различни видове упражнения за устни, език и челюст. Можете също така да показва различни хранителни текстури, за да накара детето да осъзнае по-добре храненето и преглъщането.

Освен тези методи, логопедът осигурява на родителя и детето стратегии за по-ефективно справяне с препятствията. Можете да възлагате дейности за практикуване у дома, които засилват уменията, които детето учи. Пациентите, които имат по-голям напредък, са тези, които участват повече в лечението и го прилагат постоянно.

Ако сте тръгнали по този път, не забравяйте, че работата с логопед може да отнеме месеци или дори няколко години, в зависимост от нуждите на вашето дете. Вероятно ще забележите, че детето ви се подобрява. Но въпреки това си припомняйте, че терапията не може да „лекува“. Затова при по-сериозни проблеми, трябва да се насочите и към други специалисти.

Google+ Comments