От всяка детска книжка може да се извлече поука. Един възрастен веднага би я съзрял, както и да е написана тя. При децата нещата обаче не стоят така, затова и се пишат книги специално за тях. Умът на малките все още се развива, те вярват във вълшебства, чудати създания и имат изключително богато въображение. С това мисля, че всеки ще се съгласи :). Една добра детска книга трябва да е написана така, че детето само да може да си извлече поука от нея. Предназначението на детските книги е именно да развият съзнанието на малчуганите, да предизвикат интереса им и да ги научат на нещо. С тях децата опознават света по-бързо.

gift-books

Сещам се за една българска народна приказка на Ран Босилек, която си спомням до ден днешен. Там поуката беше твърде очевидна – да не викаш неволята, когато тя вече е при теб, и сам да се справиш с трудна ситуация. В живота възрастните се сблъскват с много такива. Тази приказка учи децата, че ще дойде време, в което те ще трябва да разчитат на собствените си сили.

У нас издателство „Ню Медиа Груп“ на Светослав Кантарджиев подготвя най-различни книжки за малки читатели. Наскоро научих за техни книги за деца с чуждестранни народни приказки. Разгледах няколко издания на Светльо Кантарджиев и по илюстрации и текст бих ги оценила високо. Струва ми се интересно на мен самата да прочета такива, за да направя сравнение. Не мисля, че е странно възрастен да си купува книги, предназначени за деца. Аз и книжки за оцветяване си купувам, но това ви го казвам под секрет ;).

Взех да се отклонявам от темата, затова мисля да приключвам. Поуката тук ще бъде: хора, четете!

Google+ Comments